De ce la Miercurea Ciuc zilele orasului sunt doar pentru maghiari?

De ce la Miercurea Ciuc zilele orasului sunt doar pentru maghiari?

0 664

Sărbătoarea unui oraș ar fi trebuit să fie motiv de bucurie pentru toți cetățenii acestuia. Nu se întâmplă asta în municipiul Miercurea Ciuc, jud. Harghita, acolo unde administrația locală a decis să invite la concertele organizate o singură trupă de renume românească, restul artiștilor fiind invitați din Ungaria sau avand repertoriu exclusiv in limba maghiara!. Acest fapt îi nemulțumește profund pe mulți localnici, mai ales romani. Din 37.000 locuitori, romanii sunt aproape 7000 iar impreuna cu cei din familiile mixte ajungem la aproape 10.000 suflete care simt romaneste !! De ce atunci la Miercurea Ciuc zilele orasului sunt doar pentru maghiari?
Din zece trupe invitate,desi primaria era avizata de aceasta segregatie, doar una a cântat si piese romanesti .Mulți utilizatori  și-au exprimat indignarea pe Facebook față de alegerea trupelor, subliniind ideea că organizarea din nou„a lăsat de dorit și anul acesta” prin marginalizarea limbii romane„, desi C.J.Harghita si consiliile locale aduna impozite de la maghiari si romani deopotriva !!.
IATA CATEVA COMENTARII:
Zilele orasului sunt numai pt maghiari!?, transmite o tânără.„ Cei ce au organizat acest frumos eveniment intitulat ‘zilele formatiilor din vecinii’”, SA FI FOST PENTRU TOTI LOCALNICII scrie un tânăr. „Eu nu am nimic cu nimeni dar macar pentru romani se putea face ceva, e urat ca trebuie sa plecam din orasul nostru se ne simtim bine mai ales de zilele Ciucului!”, mai adaugă alt tânăr
.„Ce să zic,nu mă așteptam la mai mult!! Dar consider că ar trebui să mai fie ceva si pentru români, totuși suntem si noi pe aici, dar, cine să ne bage în seamă,păcat”, își arată indignarea un alt membru din grup…„ Și va mai întrebați… retoric de ce lumea se relocheaza în alte orașe, în contextul în care in plus, s-a cultivat atâta ura în populația maghiara. Păcat, cândva am trăit ca frații…rușine sa va fie”, scrie un ciucan.
Reporterul de la „Vocea Transilvaniei’ a vrut să afle de la administratorul grupului citat mai sus, care este motivul pentru care cetățenii sunt atât de indignați, răspunsul fiind unul destul de clar: Cetățenii români,circa 30 % din locuitorii  municipiului Miercurea Ciuc sunt nemulțumiți de ceea ce se întamplă în mod repetat la zilele orașului. Am încercat să  tragem niște semnale de alarmă, dar nimeni nu ne-a ascultat doleanțele!, a declarat tânărul Alex P., născut și crescut în Miercurea Ciuc, dar care a dorit să rămână (de ce oare?) sub protecția anonimatului. De altfel, este tânărul care a remarcat faptul că în cele trei seri de concerte, administrația locală a invitat cele zece trupe, Ce părere are municipalitatea despre invitații aleși?
Reporterul Vocea Transilvaniei a stat de vorbă și cu  viceprimarul din Miercurea Ciuc care, având atribuții de primar, a fost cel care și-a dat avizul pentru organizarea Zilelor Municipiului Miercurea Ciuc.Zilele-municipiului-Miercurea-Ciuc 2015
Întrebat dacă știe faptul că  mulți cetățeni tineri ai orasului sunt revoltați din cauza faptului că o singură trupă românească de renume va concerta  de Zilele Municipiului, Antal Attila a spus că acest subiect este o „temă aparte”. Acesta este un subiect, o temă aparte, pentru că … trupele românești în vogă sunt scumpe  în această perioadă si de aceea au fost aduse de la Budapesta… Nu am observat ca cineva să fie nemulțumit că nu poate să se distreze pe muzică în limba maghiară, sau engleză”, a declarat pentru Vocea Transilvaniei viceprimarul.
Cat despre alegerea trupelor, susține faptul că au fost invitate pe baza consultărilor cu colegii mai tineri din Primărie. Si cum romani nu sunt in primarie, asta e... „, Dar am invitat trupe cunoscute și apreciate din Ungaria, din altă parte din străinătate nu am invitat. Sperăm ca pe placul publicului”, a mai subliniat viceprimarul cu atribuții de primar. (Prof.Deak Andrei)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.