DE CE ESTE DETESTAT REGIMUL BASESCU? TOP: FRAUDA, CORUPTIA SI EVAZIUNEA !...

DE CE ESTE DETESTAT REGIMUL BASESCU?
TOP: FRAUDA, CORUPTIA SI EVAZIUNEA !

0 337
Pornim de la o realitate acuta, de fiecare zi: sub Regimul si Presedentia Basescu corupÈ›ia persistă peste tot, iar economia subterană, depaseste deja nivelul cel mai ridicat din …Bulgaria, tara cu care ne placea sa ne comparam. Pe baza datelor colectate de la instituÅ£iile abilitate în controlul financiar (Ministerul FinanÅ£elor Publice, ANAF, Garda Financiară, Autoritatea NaÅ£ională a Vămilor, Curtea de Conturi, DirecÅ£ia NaÅ£ională AnticorupÅ£ie, Institutul NaÅ£ional de Statistică) a fost realizată o bază de date privind evaziunea fiscală È™i economia subterană din România.
Ponderea evaziunii fiscale identificate în P.I.B, România.
Anul
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
Ponderea evaziunii fiscale identificate în P.I.B.
1,71
1,76
1,77
2,80
2,75
2,87
2,34
Estimarea evaziunii fiscale neidentificate, pe baza economiei subterane.Metodologia INS.
Anul
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
Ponderea evaziunii fiscale neidentificate în PIB-ul oficial
9,67
11,07
12,80
13,33
13,07
14,20
15,67
Conform estimărilor INS, evaziunea fiscală neidentificată este, în medie, 2/3 din totalul economiei subterane.
În perioada 2004 – 2010, perioada de inceput si de consolidare a Regimului basist, se constata (pana aproape de dublu in 2011 !) o creÈ™tere atât a ponderii evaziunii fiscale identificate, dar È™i o creÈ™tere mult mai vizibilă a ponderii evaziunii fiscale neidentificate  (ceea ce înseamnă că economia subterană infloreste în România basista!). Odată ce cresc aceste variabile, este clar  – creÈ™te È™i nivelul de evaziune fiscală.
La nivel Uniunii Europene, din 27 de membri, Tara lui Basescu se află în top, cu o pondere a evaziunii fiscale f. ridicată. Potrivit datelor publicate de asociaÈ›ia contribuabililor italieni,care ne situeaza pe locul 2, în România 42% dintre sumele taxabile nu sunt declarate! Dar pe Basescu, o vreme, l-a interesat doar taxarea …fortei de munca individuala, ocupata in agricultura…
Dacă evaziunea fiscală înseamnă fuga din calea plății impozitelor corupÈ›ia înseamnă netezirea tuturor căilor care duc la evitarea de plăți. CorupÈ›ia nu este doar un mijloc de a obÈ›ine acces direct la bani sau la diferite resurse, ci È™i o metodă de a pune la cale evaziunea fiscală. Profitul obÈ›inut prin fapte, acte, acÈ›iuni de evaziune fiscală poate fi investit profitabil în acÈ›iuni noi de corupÈ›ie pentru a asigura noi profituri viitoare din evaziunea fiscală…
Evaziunea fiscală, alături de corupÈ›ie rămâne în continuare unul dintre cele mai nocive fenomene cu caracter economic, fiscal È™i social în România lui Basescu, cunoscand o explozie tocmai după aderarea României la U.E. …
Dacă privim atent cifrele începând cu 2008,dupa instalarea de catre Basescu a Guvernului BOC, vedem o creÈ™tere considerabilă în special a ponderii evaziunii neidentificate în P.I.B-ul oficial, de la 13, 33 %, la 15, 67 %. Ceeace este enorm! Factorii determinanÈ›i ai ponderii acestui fenomen depind atât de nivelul de dezolvare economică, dar mai ales de nivelul deficitar al legislaÈ›iei în vigoare. Nu putem să vorbim despre funcÈ›ionalitate a instituÈ›iilor dacă nu există e legislaÈ›ie concretă care să combată, tot concret, fenomenul de evaziune fiscală. Dar pentru aceasta era nevoie È™i de o reconstrucÈ›ie instituÈ›ională. Cine s-o faca, Ialomitianu?
De fapt, pe aceste promisiuni a venit la putere tandemul PONTA – ANTONESCU! Combatarea evaziunii fiscale nu este un fenomen nou … In România,s e estimeaza că evaziunea fiscală este aproape de 20% din P.I.B-ul României, performanta pe care Blejnar si-o poate asuma fara riscuri cu Basescu presedinte si Morar la DNA.!!
Pentru a lupta eficient împotriva evaziunii fiscale, noul Guvern,dar indeosebi institutiile de combatere a acestui flagel national trebuie să depisteze în profunzime cauzele (morale, politice, economice, tehnice) È™i modul lor de manifestare directa, ca in teorie, stiu toti….
Ideea fundamentală este că nu se poate îmbunătăți comportamentul fiscal al cetățenilor dacă nu se perfecÈ›ionează È™i se consolidează sistemul fiscal. Iar acest lucru este de nerealizat dacă politicienii nu devin responsabili pentru deciziile luate, dacă nu sunt organisme de control financiar È™i fiscal bine pregătite È™i cinstite care să-È™i facă treaba conform legii, pedepsind depotrivă pe cei care nu-È™i achită obligaÈ›iile fiscale, dar È™i pe cei care fac greÈ™eli majore de politică fiscală È™i de cheltuire a banilor publici!
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.