De ce aleg părinții maghiari școlile cu predare exclusiv maghiară în detrimentul...

De ce aleg părinții maghiari școlile cu predare exclusiv maghiară în detrimentul celor mixte?

5 347

Dupa 30 de ani le-a venit  ungurilor Mintea de pe urmă: „Școlile mixte – cu clase maghiare și române – vor fi locul ideal unde s-ar putea clădi societatea viitorului!” 
Profesori și elevi, maghiari și români, stau împreună 12 ani, pe coridoare, fiecare îl salută pe celălalt pe limba lui, înscripțiile sunt – firește – bilingve (fără procese câștigate/pierdute), serbările comune, fiecare ascultând pe celălalt fără să fluiere sau să strige ”vorbește în limba statului, că suntem în România”.
Aceste școli mixte – cu profesori moderni, care cunosc sensibilitatea minoritarului pentru limba sa – sunt de fapt cheia unui viitor comun româno-maghiar, un adevărat atelier al pragmatismului și al orizonturilor.
De ce aleg totuși părinții maghiari școlile cu predare exclusiv maghiară în detrimentul celor mixte? 
Una dintre explicații este greutatea amintirilor anilor 80, când secțiile maghiare din școli au fost treptat marginalizate, exilate undeva in capătul coridoarelor, cu o vitrina maghiara micuță, cu un scriitor maghiar și o ceramică de Corund. 

Nici nu mai era vorba de inscripții maghiare, era o perioadă când și poeziile de sfârșit de an trebuiau traduse, ca tovarășii să înțeleagă…
Cu astfel de amintiri – ca să nu vorbim despre conflictele dintre elevi români și maghiari, lăsați în voia teribilismului naționalist – nu e de mirare, că după revoluție marea majoritate a secțiilor maghiare au vrut să devină instituții de sine stătătoare, scăpând de „prietenia lupului”. 

Deci nu e de mirare, că părinții maghiari nu prea au încredere în ”egalitatea” dintre secții, mai ales după ce au început procesele pentru bilingvizarea școlilor mixte, cel puțin înscripționarea dublă a numelui școlii, sugerând copilului că acestă școală este ȘI A LUI.

Tânăra societate românescă nu a avut cum să înțeleagă importanța acestor gesturi – cum ar fi de exemplu inscripționarea dublă, sau alte gesturi – și derutat, lăsat în voia sorții de presă, a făcut exact ceea ce era de evitat: a început să dea conotație patriotică acestui fenomen.
Așa a apărut psihoza cu ”segregare, separare, izolare, divizare etnică”, cu care s-a pus cruce pentru această frumoasă și pragmatică formă de învățământ modern, cea cu două secții, unde elevii români salută colegii maghiari în maghiară iar maghiarii salută românii în română. Iar faptul că și azi, în 2019 se dau lupte pentru înscripționarea bilingvă a școlilor mixte, aduce noi argumente părinților că cea mai bună variantă este școala cu predarea exclusivă în limba maghiară. Păcat – am putea spune.

Deși această atmosferă oficializată antimaghiară (!?n.r.) din România – coroborată cu renegativismul sărbătorit – nu este propice pentru nimic ce ar duce spre un viitor comun.

Românii clădesc astfel societatea lor: roșu-galben-albastru, iar maghiarii a lor: roșu-alb-verde. Două lumi paralele… Dupa 30 de ani le-a venit mintea la cap(!) scrie redactorul sef al portalului „Corbii Albi”: Szabo Csaba!

COMENTARII

 1. Comentariile vad ca apar… invers de cat si cand sunt scrise,de nu se mai intelege ordinea lor…cine cu cine se”contreaza”

 2. NU ESTE DE LOC CORECT ce ati scris!! Cu asemenea argumente,chiar astfel de provocari dau apa la moara irdentismului! Acesta nu este dialog!! Va dau o singura cifra: in 1990 erau aproape 400.000 de cetateni de etnie romana sau maghiara, casatoriti din dragoste.Ei aveau si au azi copii si nepoti destepti care vorbesc din start doua limbi europene importante!
  „Bozgorul”SZABO este un intelectual de f. buna calitate,excelent vorbitor si cunoscator al culturii si Limbii Romane!! Cum nu sunt multi romani , de cand scolile maghiaro-romane au fost „sparte” prostesteste in 1990 de catre un inspector sovin, distructiv si pe nume URMENY din Ministerul invatamantului,care l-a prostit pe batranul ministru -filozof SORA un bashinos cam nauc care habar nu avea ce inseamna invatamantul bilingv in judetele din Covasna, Harghita,Mures etc! Acel individ slinos , care a „taiat-o” apoi spre Israel (dar a carmit-o spre America…) a declarat atunci pubic la tv. ca… „pentru a ne intelege , romanii si ungurii trebuie mai intai sa-si desparta scolile; fiecare cu scoala si biserica lui!”
  Ce tampenie! De ajunsesera copiii sa mearga dupa etnii , pe…trotoare opuse!
  Atunci,in multe familii mixte au fost adevarate drame…De curand, o ruda apropiata a trebuit sa se declare public… ateu, de dragul unei unguroice frumoase si destepte pe care, din mare dragoste a luat-o de sotie intr-o biserica maghiara de rit protenstant, Dar cu ingaduinta omeneasca a unui preot chiar destept!
  De ce trebuie noi,maturii,dupa trei decenii sa fim tot „prosti”, ne intreaba…indirect cunoscutul jurnalist Szabo Csaba?v Chiar…
  d.d.r.(tot jurnalist)

 3. Bozgorii sant un neam de HUNI care vor sa bea apa din craniile romanilor. Pentru acesti barbari istoria Romaniei si a omenirii incepe din anul 1000 cand HUNI au cucerit triburile din zona Ungariei de azi.

  BOZGORUL Szabo vrea scoli mixte ca sa le atenueze romanilor atentia la actiunile lor separatiste fiindca acest neam de HUNI vor sa bea apa din craniile romanilor. Cand am lucrat la printre ei ca inginer ma bateau pe strada fiindca treceam pe langa ei. Daca cereai un pahar de apa in romaneste nu te serveau.
  In USA si Canada in toate scolile, toate materiile se predau numai in limba ENGLEZA. Orice scoala poate sa infiinteze clase unde se invata limba materna a unor minoritati la cererea minoritatilor respective.
  Nici JIDANII, desi conduc USA si Canada, nu vor sa se presea in limba lor dar au clase in care elevii invata limba materna desi o vorbesc cu parintii.

  • Este falsa ipoteza unei descendenţe a ungurilor din triburile hunice.Nu mai vanturati neadevaruri Arpad şi războinicii săi au fost văzuţi drept urmaşi ai luptătorilor lui Attila .Da de unde… Adevarat,”Biciul lui Dumnezeu“şi stăpâniriiea hunilor în Europa isi avea Centrul puterii in Pannonia, unde Attila îşi avea capitala sa de corturi fragile şi „palate’ din lemn. Care in urma unui inceniu, intr-o noapte , s-a prefăcut în scrum. Urmaşii săi nu au mai putut reface forţele militare calari care pustiau Europa. Hunii au dispărut până în secolul al VI lea de pe harta Europei. La aproximativ 5 veacuri alte hoarde nomade se iveau la porţile Carpaţilor şi aveau să treacă prin foc şi sabie, asemeni hunilor, întreaga Europă. Abia de această dată era vorba despre stramosii ungurilor.

  • Bai,acesta , aia care s-au dus in Canada si SUA nu sunt minoritati etnice ,adica persoane nascut acolo,cudrepturi de canadian,american si ce-o mai fi,Erau , pur si simplu imigranti; dar si ei beneficeau de niste drepturi specifice imigrantilor,indiferent de natia lor…

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.