De azi incepe bacalaureatul

De azi incepe bacalaureatul

0 84

Peste 200.000 de elevi repartizati in 1.141 centre vor sustine, de luni pana miercuri, proba orala la Limba si literatura romana pentru bacalaureat, acest examen incepand, pentru prima data in ultimele decenii, in timpul anului scolar.
Prima sesiune a examenului de bacalaureat in 2010 incepe, luni, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana.
Pentru sustinerea probei s-au inscris 204.708 elevi, repartizati in 1.411 centre de examen.
Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educatiei, pentru 15 februarie au fost repartizati 83.233 candidati, pentru 16 februarie – 75.689 de elevi, iar pentru 17 februarie – 45.778.
Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna va avea loc intre 17 si 19 februarie 2010.
Numarul total de elevi inscrisi este 9.228 (limba croata – 34, limba maghiara – 8.276, limba germana – 758, limba sarba – 29, limba slovaca – 74, limba turca – 11 si ucraineana – 46.) Pe zile, candidatii au fost repartizati astfel: in 17 februarie – 3.945 de elevi, in 18 februarie – 3.652 si 19 februarie – 1.631.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale si itemi corespunzatori descriptorilor competentelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.
Candidatii vor intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa. Fiecare candidat prezinta comisiei documentul de identitate.
Comisia de bacalaureat verifica identitatea fiecarui candidat. Elevii nu au voie sa aiba asupra lor manuale, dictionare, notite, insemnari, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si telefoane mobile sau orice mijloc electronic de calcul/comunicare. In caz contrar, elevii vor fi eliminati din sala.
La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat cate 15 minute, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 – 15 minute.
Rezultatul obtinut de fiecare candidat la aceste probe nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national.
Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori.
Suplimentul descriptiv al certificatului de competenta contine descrierea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna ale candidatului si se va completa in conformitate cu nivelul acordat candidatului.
Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.