De astazi, mergem la medic doar cu cardul de sanatate

De astazi, mergem la medic doar cu cardul de sanatate

0 566

Cardul national de sanatate a devenit singurul instrument de validare si decontare a serviciilor medicale. Asiguratii trebuie sa il aiba asupra lor cand merg la medicul de familie, la recoltarea de probe pentru analize, la internarea in spital sau la eliberarea medicamentelor din farmacii.

Cardul national de sanatate a devenit singurul instrument de validare si decontare a serviciilor medicale. Asiguratii trebuie sa il aiba asupra lor cand merg la medicul de familie, la recoltarea de probe pentru analize, la internarea in spital sau la eliberarea medicamentelor din farmacii. In judetul Brasov, toate spitalele au cititoare de carduri functionabile, cu exceptia celui de la Zarnesti, care va intra la randul lui in normalitate luni. In judet au ramas nedistribuite 16.800 de carduri iar 35 de persoane le-au refuzat.

De la 1 mai, furnizorii si asiguratii Casei de Asigurari de Sanatate vor putea oferi si primi servicii medicale doar prin cardul national de sanatate. In judetul Brasov, toate spitalele au cititoare de carduri functionabile, cu exceptia celui de la Zarnesti. Pana maine insa, situatia se va rezolva, spun reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate Brasov.

In judet au ramas nedistribuite 16.800 de carduri iar 35 de persoane l-au refuzat din motive personale sau religioase. Acestia, dar si cei care nu au primit cardul inca, vor beneficia de servicii medicale in baza unei adeverinte eliberata de Casa de Asigurari de Sanatate, valabila pe o perioada de trei luni.

doctors deskServiciile medicale acordate fara card de sanatate vor fi monitorizate separat. De maine, furnizorii de servicii medicale aflati in relatie contractuala cu casele de asigurari care nu vor avea functional sistemul cardului si nu vor valida serviciile medicale cu cardul, atunci cand asiguratul se prezinta cu el, vor suporta costurile serviciilor acordate din venituri proprii.

De luni vor incepe controale la toti furnizorii de servicii medicale, pentru a constata daca folosesc sistemul pentru carduri; in cazul in care acestia nu respecta legea, risca amenzi usturatoare. In data de 1 mai este asigurata permanenta in toate casele de asigurari din tara pentru activitatea cu publicul. Asiguratii au la dispozitie asistenta tehnica, prin apelarea numarului de telefon inscriptionat pe card. Serviciile medicale de urgenta se vor acorda fara sa fie necesara validarea cu cardul, atat persoanelor asigurate cat si celor neasigurate; si copiii cu varsta de pana la 18 ani, care nu au card de sanatate dar si persoanele neasigurate beneficiaza ca si pana acum de pachetul minim de servicii medicale.

 

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.