De astăzi, 15 octombrie, Compania Apa Brașov mărește iar tarifele!

De astăzi, 15 octombrie, Compania Apa Brașov mărește iar tarifele!

0 278

De regulă nu modul de conducere a companiei este cauza majorării ci alții. Intr-un comunicat de presă al Companiei Apa se spune că: „Modificarea tarifelor are la bază ajustarea lor cu inflația, impusă prin prevederile contractelor de împrumut încheiate cu BERD și de finanțare cu UE (o explicație veche de cca. două decenii) pentru realizarea de investiții în domeniu.
Astfel, în contractul de împrumut se stipulează că «fiecare tarif va fi majorat în funcție de indicele de inflație imediat după (și în orice caz, nu mai târziu de 1 ianuarie  sau 1 iulie, după caz, a fiecărui an financiar) o majorare cumulată de peste 3% a indicelui ratei inflației față de data la care majorarea anterioară a tarifului a avut loc».
Potrivit datelor publicate de către Institutul Național de Statistică cu privire la indicele ratei inflației, pentru perioada iulie 2015 (data ultimei modificări de tarif) – iulie 2018, acesta a ajuns la o valoare mai mare de 3%. În luna iulie 2018 rata inflației a fost 4,56% și a ajuns în august la  5,1%, fiind una dintre cele mai mari la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene”,
Conform prevederilor legale, noile tarife sunt avizate de către A.N.R.S.C (Autoritatea Națională de Reglementare  pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) și au fost aprobate de A.D.I.D.A.J. Bv (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară în Domeniul Apei din județul Brașov), adică de toate autoritățile locale afiliate Asociației prin hotărârea nr. 57 din data de 26.09.2018. În realitate toată procedura e doar o formalitate, structurile menționate, acționează doarbirocratic.

Vă reamintim existența, doar teoretică, a unui echilibru în zona de decizie la companie. Acționarii semnificativi sunt Consiliul Judeţean – 42%, Primăria Braşov – 42%, alte localităţi – 16%. În realitate, deși ar fi de dorit o implicare mai mare a municipalității în managementul companiei, acet lucru nu se realizează.
O tentativă a fost vizibilă intr-o perioadă, cănd primarul Scripcaru a vrut să facă ordine. A renunțat destul de repede. Practic sferele de influnță sunt așezate tot după „întelegerile” vechi. Fiecare entitate administrativă, Consiliul Județean și Primări/Consiliul municipal, își păstrează zonele de influență.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.