De-a hotii si nordistii in PSD

De-a hotii si nordistii in PSD

0 76

Pesedistilor li se crapa baronul local. Monstrul pentru care social-democratii detin brevetul, imitat ulterior si de celelalte partide, nu mai reproduce la scara mica unitatea de monolit a partidului, strans unit in jurul conducatorului – iubit, de unii, doar onorofic, pentru altii. Cel mai de seama produs al social-democratiei dadea semne de fisurare cu mult inainte de alegeri. Dupa incheierea scrutinelor 1-15 iunie, crapatura seamana izbitor cu o modificare genetica. Baronul pesedeilor se scindeaza.
Conceput initial sa reziste oricaror intemperii – politice, din partea justitiei sau a fiscului – homunculul n-a facut fata micului seism declansat chiar din sanul partidului care l-a creat. Baronul se dezagrega in doua subspecii. De Sud si de Nord.
Nu neaparat distanta fata de Ecuatorul Capitalei este cea care ii desparte. Ci un criteriu cat se poate de pragmatic. Sudistii, reprezentantii lumii vechi pesediste, au castigat alegerile din iunie. Nordicii, care se impauneaza cu titlul de reformisti si pioneri ai lumii noi, le-au pierdut. Ca dupa orice batalie, la numaratoarea castigatorilor si a perdantilor, ultimii trebuie sa plateasca.
Asa s-a gandit si Comitetul Executiv, care a decis dizolvarea filialelor cu un scor electoral mai mic de 20 de procente. Decizia a starnit revolta Grupului de la Cluj, vizat direct de razbunarea lui Iliescu, corifeul nemultumitilor din Sud, rusinati de prestatia slaba a colegilor de la munte. Iata ca tavalugul epurarilor poate urca si dinspre campie spre deal. Vasile Dancu & comp, printre care Constantin Nita de la Brasov, refuza sa aplice decizia CEx, sub cuvant ca e nestatutara, neostalinista si le incalca autonomia locala.
Ion Iliescu, banuit de Nita c-ar avea apucaturi hruscoviene de batut cu papucul in masa, i-a reprosat deja lui Dancu faptul ca „a supt din deget” in loc sa strabata teritoriul si sa anime masele. Conu’ Nita isi trage o spoiala de reformist si se alatura corului protestatarilor ardeleni, care ameninta cu retragerea in munti.
Desi codrii Brasovului i-ar oferi destule locuri de refugiu, Nita da prost si neconvingator in uniforma nordistilor. El nu e nici de sud, nici de nord. Este mai degraba un sudist cu bruste afinitati nordiste. Are un scor electoral de nord dar alura de baron de sud. A manageriat mizerabil partidul, dar n-a avut nici cea mai vaga tentativa reformista in toata cariera lui. In locul bejaniei la munte, s-a baricadat in cofetaria consoartei. Cand o sa-l trimita si pe el Iliescu sa suga degetul, macar sa-l aiba varat adanc intr-o glazura de prajitura.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.