De 10 ori mai multi teologi decat in 1989

De 10 ori mai multi teologi decat in 1989

0 51

La 20 de ani de la caderea blocului comunist, in Romania sunt de 10 ori mai multi teologi decat atunci. Ar fi o problema, insa, numarul bisericilor construite nu a crescut direct proportional cu cei 10 000 de studenti care isi cauta un loc de munca pe piata muncii religioase. Pentru toti acestia exista doar doua posibilitati: fie isi asteapta randul la o parohie, fie devin profesori de religie sau alte materii in invatamantul romanesc.
Romania are peste 17.000 de preoti si aproape 20.000 de angajati neclericali (tarcovnici, lumanarese), care au primit in 2008 salarii de la stat in valoare de aproximativ 50 de milioane de euro, conform informatiilor date publicitatii de Evenimentul Zilei.
In ciuda declaratiei de delimitare a parintelui Constantin Stoica – “Biserica nu e obligata sa le ofere loc de munca la toti absolventii” – o cifra de scolarizare atat de mare in domeniul teologic nu poate decat sa puna presiune pe biserica, pentru construirea a cat mai multe locase de cult.
Din pacate insa, BOR se face responsabila de aceasta situatie, intrucat „le-a facut-o cu mana ei.” BOR este cea care aproba, an de an, cifra de scolarizare la nivel de tara, conform unei legii din 1998.
Un secretar de stat din cadrul Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC)a declarat pentru Evenimentul Zilei: “Biserica a insistat an de an, in ultimii 10-15 ani, sa creasca cifra de scolarizare. Interesul BOR s-a indreptat in ultimii ani catre diferite specializari, inventand tot felul de duble specializari inexistente, care nu au nicio legatura cu piata muncii, deoarece si biserica isi da seama ca nu poate umfla prea mult cifra de scolarizare strict pentru preoti. Nu e niciun mesaj de la Dumnezeu in asta, ci pur si simplu totul vine din vecinatatera intereselor financiare ale bisericii”.
Conform Institutului National de Statistica, numarul studentilor teologi este azi mai mare de 4-5 ori fata de numarul studentilor de la filosofie, sau fata de cei de la stiinte politice. Ii intrece in crestere numai numarul studentilor la drept, care a cunoscut o inmultire de peste 20 de ori din 1990 pana acum.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.