Datorii la greu! Deficit fiscal de 8,3 miliarde în primele două luni,fără...

Datorii la greu! Deficit fiscal de 8,3 miliarde în primele două luni,fără măsurile de sprijin pentru limitarea crizei coronavirusului

0 67

Execuția bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2020 s-a încheiat cu un deficit de 8,3 miliarde lei (0,73% din PIB), potrivit unui anunț făcut vineri sera de reprezentanții Finanțelor.
Anul trecut, pe primele două luni deficitul bugetar era de circa 5 miliarde de lei, dar oficialii Finanțelor spun că anul acesta s-a majorat partea de rambursări de TVA cu 0,73 miliarde lei (3,22 miliarde lei la 29 februarie 2020, comparativ cu 2,49 miliarde lei la 28 februarie 2019), respectiv creșterea cheltuielilor de investiții cu 1,63 miliarde lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și avansurile ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal și zootehnic în sumă de 1,29 miliarde lei. Potrivit estimărilor mai multor analiști, criza coronavirusului ar putea duce deficitul fiscal la circa 7% în acest an.

Florin Citu
  • Veniturile bugetului general consolidat au însumat 51,28 mld lei în primele 2 luni ale anului 2020, în creștere cu 9,8% față de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut. În structură, cele mai importante categorii de venituri – impozitul pe salarii, TVA, accize la produse energetice, contribuții de asigurări – au cunoscut o accelerare semnificativă în luna februarie. Exprimate ca pondere în PIB, veniturile bugetare au înregistrat o creștere marginală (0,1 puncte procentuale).
  • Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 59,58 mld lei (5,2% din PIB), au crescut în termeni nominali cu 14,8% față de aceeași lună a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 0,3 puncte procentuale de la 4,9% din PIB 2019 la 5,2% din PIB în 2020.

Acesta e adevarul, deficitul se marește extrem de rapid, credibilitatea guvernanților scade, ratingul va scădea și el, banii pentru creditare vor fi mai scumpi și tot mai greu de găsit. Că avem dreptate o demonstrează ultimul sprijin acordst de BNR direvt Guvernului OrBan care nu mai găsea bani de împrumut!

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.