Datoria publică a României este de aproape 180 miliarde de euro!

Datoria publică a României este de aproape 180 miliarde de euro!

0 72

Datoria publică a României este de aproape 180 mld.fe euro. Cu această cotă, trece ușor de 50% din PIB… Împrumuturile au fost făcute preponderent pentru acoperirea cheltuielilor curente ale statului. Numai serviciul datoriei externe toacă mărunt cca.2,5% din PIB…
Cum cheltuielile statului nu au fost raționalizate de o buna bucată de vreme,deficitul bugetar a explodat. Anul trecut acest indicator a fost de aproape 7% din PIB.
Romania este singura țară din UE aflată în procedura de deficit excesiv încă din 2020.
In patru ani de zile, guvernanții români nu au fost în stare să reducă cheltuielile, deci nici deficitul bugetar…
Pe cale de consecință, Comisia Europeană a trimis recent Guvernului român o Foaie de parcurs cu măsurile ce se impun pentru reducerea deficitului bugetar la cel mult 5% din PIB.
Scadentarul acestor măsuri trebuie elaborat și trimis la Bruxelles până la 15 octombrie 2024, cu interval de aplicare de cel mult trei ani, cu începere de la 1 ian. 2025.
Suntem la mijlocul unui an electoral, deci nici gând de reforme structurale.
Datoria publică a statului român a trecut de linia roșie, fapt care, prin lege, ne obligă să acționăm urgent pentru consolidare fiscal-bugetara…
Prin urmare, nu ne mai rămâne decât un scenariu de urmat, respectiv majorarea de taxe și impozite pentru cetățeni și agenți economici.
Pe surse, au ajuns în spațiul public categoriile principale de majorări, asupra cărora coaliția PSD-PNL e pe regim de „OMERTA” de teama alegătorilor…
De nici trei luni, întrebat de jurnaliști despre pacostea inevitabilă a majorării „poverii fiscale”, premierul Marcel Ciolacu, răspundea cu aplomb că o astfel de variantă „este o prostie…” L-o fi crezut, oare, cineva?
Astăzi, al treilea om în ierarhia de putere a statului român pare destul de îngândurat pe „castanele fierbinți” asociate cu deficitul bugetar excesiv și cu datoria externă sufocantă a țării…
Ieșirea din „clinci”, cu reformele amânate de decenii, este imposibilă fără masuri aspre și dureroase pentru cetățeni și mediul economic!
Unde nu-i cap, vai de țară!

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.