Datele bataliilor din PSD

Datele bataliilor din PSD

0 96

Luni s-a hotarat sa se tina Consiliul National al PSD pe 4 februarie, iar Congresul extraordinar, pe 20 februarie.
PSD a aprobat convocarea unui congres extraordinar al partidului pe 20 februarie. Potrivit presedintelui de onoare al partidului, Ion Iliescu, la congres vor participa aproximativ 1.500 de delegati.
Tot in cadrul congresului se vor infrunta aspirantii la sefia partidului. Pana acum si-au anuntat intentia de a candida actualul presedintele al PSD, Mircea Geoana, fostul secretar general al PSD, Miron Mitrea, si fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.
La sefia PSD ar putea candida si Adrian Nastase, in ciuda faptului ca presa a scris ca presedintele Consiliului National al PSD ar fi anuntat in sedinta CEx ca nu candideaza la functia de presedinte al partidului. Aceasta informatie a fost dezmintita de Ion Iliescu, care a declarat ca la sedinta CEx nu s-a discutat nimic legat de candidaturi la sefia PSD.
Liderii social-democrati au fost destul de rezervati in a face comentarii legate de sustinerea unuia sau altuia dintre candidati.
Liderul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat, de pilda, inaintea Comitetului Executiv ca a decis cu cine va vota la functia de presedinte al partidului, dar ca votul este secret si a spus ca el se va afla „in tabara castigatoare”.
Legat de Congresul PSD, Adrian Nastase a declarat luni ca se va discuta “despre viitoarea comisie de conducere si despre platforma politica a PSD. Acesta este un moment important pentru partdiul nostru si pentru echipa de lideri. Vrem sa continuam discutiile legate de ideologia partidului”.
De asemenea, oficialul a adaugat ca este momentul ca social democratii sa fie atenti si la ce se intampla in Europa in zona de stanga si de ce partidele de stanga nu au avut un succes prea mare in ultimul timp.
„Nu vrem o dezbatere filosofica, dorim o dezbatere aplicata”, a conchis Nastase.
Actualul lider al PSD considera ca prin organizarea acestui congres isi pune mandatul intr-o competitie democratica.
„Este o forma de asumare a responsabilitatii si o forma de a incuraja o discutie in cadrul statutar. Vreau sa interpretati gestul meu ca fiind decizia morala cea mai corecta a partidului nostru”, a spus Geoana, care considera ca „perpetuarea discutiilor despre PSD pe toate canelele tv reprezinta si o forma de deturnare a atentiei opiniei publice de la adevaratele probleme”.
„Din punct de vedere politic si democratic, decizia nostra este corecta, aceea de a avea o competitie pentru conducerea partidului si, mai important pentru persoanele care vor ocupa aceste pozitii de conducere, in partid este important ce proiect politic propunem si cum putem sa ne przentam in fata celor care m-au votat cu constiinta ca am incercat sa constituim o alternativa la actuala putere de dreapta”, a mai spus Mircea Geoana, care a promis: „Vom avea un proiect politic unitar. Voi descuraja, indiferent de competitia din partid, sa avem solutii diferite din punctul de vedere al proiectului nostru politic. Avem un proiect politic ‘Romania sociala’, adoptat in 2006, care are multe puncte interesante si actuale si cea mai recenta oefrta electorala numita ‘O singura Romanie’, in care continui sa cred”.
Pentru a clarifica elementele de natura statutara, actualul lider PSD a anuntat ca in cadrul acestui congres extraordinar se va alege conducerea si se va stabili programul politic, urmand ca „la nivelul partidului sa intram intr-o faza de alegeri, de selectare de candidati pentru 2012”.
„CEx a decis ca aceste documente, norme de reprezentare, norme programatice, elemente de statut, sa fie coordonate de secretarul general si de presedintele Consiliului National care vor avea la dispozitie o echipa si resursele intelectuale pe care partidul le are la dispozitie”, a mai spus Geoana.
El a concluzionat: „Competitia democratica este una si acest proces de canibalizare a PSD-ului va inceta in urmatoarele saptamanini”
Oare aceasta sa insemne totusi ceva excluderi, marginalizari, deportari si alte necazuri pentru cei razvratiti si neascultatori? Vom vedea in urmatoarele doua-trei saptamani.

Dan Bota .

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.