Dar de ce nu …și o țară bilingvă? Chiar trilingvă, că...

Dar de ce nu …și o țară bilingvă? Chiar trilingvă, că sașii tot au plecat…

0 172

De ani de zile, inscripţionarea bilingvă a fost subiect de negocieri şi dispute după cum au dictat interesele politice. Dacă membrii Partidului Civic Maghiar au cerut administraţiei, iar în 2008 şi în 2010 chiar au pus, fără acordul municipalităţilor, plăcuţe cu denumirile din timpul Ungariei Mari, precum Szent Laszlo ter pentru… Piaţa Unirii, în schimb membrii UDMR, mai ponderaţi, au negociat… traducerea denumirilor date străzilor după 1945.

Strada Koztarsasag? Propunerea UDMR a fost si a rmas de traducere a tuturor substantivelor comune…  Chiar dacă pentru populaţia românească au o încărcătură simbolică. Astfel, in toate orasele in Ardeal Piaţa Unirii s-ar traduce… Egyesules ter, iar Piaţa Ferdinand I – 1 Ferdinand Kiraly ter!!  Simpatic este ca strazile Republicii s-ar traduce în Koztarsasag utja, Piaţa Independenţei – Fuggetlenseg ter.
Exemple de traduceri „inofensive” ar fi cele precum strada Romaniţei – Kamilla utca, Aleea Zidarilor – Komuvesek setanya sau strada Bumbacului – Pamut utca. Străzile cu nume de localităţi au fost şi ele traduse (Piaţa Bucureşti – Bukarest ter), dar numele proprii, ale unor personalităţi, rămân neatinse, fiind adăugate la final doar cuvintele ter (piaţă), utca (stradă), setany (alee) ori sugarut (bulevard). Există totuşi şi câteva excepţii: strada Matei Corvin ar deveni Matyas Kiraly utca, iar celebrul Jean Calvin – …sa inebunesti Kalvin Janos. „Străzii Matei Corvin i-a fost atribuită traducerea pentru că a fost regele Ungariei”, zice Biro.

Eforturi pentru minorităţi ?: Mai nou, UDMR invocă şi Legea 282/2007 pentru ratificarea …si pe blat a Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare (de la Strasbourg,hat din … 1992), care prevede că autorităţile din zone cu mulţi vorbitori de limbi minoritare (!?) „… se angajează să permită şi/sau să încurajeze folosirea sau adoptarea,dacă e cazul, alături de denumirea în limba oficială,poate si a formelor tradiţionale ale toponimiei în limbile minoritare”. „Din punctul nostru (…al udmr!) de vedere, propunerea e perfect legală, daca  convenţiile vor fi adoptate la nivel de lege în România”,

Bilingv, dar nu ilegal !! Argumentele  cu nemiluita ale lui Tokes si ale  subalternilor udmr au fost însă respinse de cele mai multe Direcţii Juridice din judetze. „Legile invocate nu specifică obligaţii, ci doar un cadru general, urmând ca fiecare ţară să-şi reglementeze drepturile minorităţilor. Acest lucru e făcut în HG 1206/2001, singura care reprezintă legislaţia naţională în privinţa drepturilor minorităţilor de a folosi limba maternă în administraţie”, spun reprezentantii  UDMR.
În lege inca se specifică doar că în localităţile cu peste 20% cetăţeni ai unei minorităţi, „administraţia locală va asigura inscripţionarea denumirii instituţiilor de sub autoritatea lor, precum şi afişarea anunţurilor de interes public, şi în limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective. Pe de altă parte, sunt considerate contravenţii inscripţionarea altor denumiri decât cele prevăzute în anexele legii.

De subliniat:„Legea interzice imperativ inscripţionarea altor denumiri decât cele de localităţi sau instituţii. Dacă dorea, legiuitorul putea să se refere şi la alte denumiri, dar nu a făcut-o. Şi nu ar merge pe sistemul „ceea nu este interzis, este permis”.În schimb, UDMR consideră că HG-ul consideră contravenţii doar inscripţionarea localităţilor şi instituţiilor cu alte nume decât cele hotărâte prin anexele legii, iar legea nu interzice folosirea altor denumiri traduse, cum ar fi cele de străzi sau localitati.

„Înainte de a discuta oportunitatea, trebuie să discutăm legalitatea. Nu putem analiza dacă e oportun să treci pe roşu câtă vreme e ilegal”. În plus, cu sprijinul direct al lui Dragnea, la somația lui Hunnor, pentru a-şi atinge  scopul UDMR  face demersuri pentru schimbarea radicala a legii. Și au inceput-o iar cu Facultatea de Medicina… a medicilor pentru Ungaria de la Tg.Mures!!

(Ion Chinezu, minoritaru)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.