Daniel Zamfir îl întreabă pe Isărescu dacă știe ceva despre modul în...

Daniel Zamfir îl întreabă pe Isărescu dacă știe ceva despre modul în care băncile manipulează piața!

1 295

,,Cum este domnule Guvernator?” întreabă public senatorul de Brașov (ALDE) Daniel Zamfir referindu-se la uriașul scandal ce are în epicentrul său directori de la Deutsche Bank, Barclays, Societe Generale şi alte bănci ce sunt acuzați de procurori că au manipulat Euribor. Procesul a început în Marea Britanie.

Daniel Zamfir spune că: ,,În Germania, cea mai mare bancă a trișat și a fost și sancționată. În Romania, dl Isărescu ne asigură că niciodată băncile nu au trișat, mai mult, intervine și Consiliul Concurenței și confirmă că niciodată, dar niciodată, băncile nu au manipulat. 
Haideți să vedem dacă dl Iohannis va da curs solicitării Senatului de demitere a președintelui Consiliului Concurențe – Bohdan Marius Chirițoiu n.n- și dacă Parlamentul îi va acorda un nou mandat dlui Isărescu

Conform Reuters, preluat de  agerpres.ro, amintim că un fost director de la grupul bancar german Deutsche Bank, Andreas Hauschild, a făcut parte dintr-un grup care timp de cinci ani a manipulat rata dobânzii Euribor, așa cum susține un procuror în prima zi a unui proces care a început la Londra.
Germanul Andreas Hauschild se numără printre cei care au încercat să obţină un avantaj incorect asupra competitorilor, a mai precizat procurorul James Waddington la debutul unui proces demarat la iniţiativa Biroului pentru Fraude Majore (SFO) din Marea Britanie.
,,Veţi vedea cum mai multe persoane inteligente, competitive şi ambiţioase au manipulat sistemul financiar global pentru a dobândi un avanataj în tranzacţiile lor”, a susţinut procurorul în pledoaria de deschidere.

Hauschild este acuzat că, în perioada ianuarie 2005 – decembrie 2009, împreună cu alţi bancheri de la Deutsche Bank, Barclays, Societe Generale şi alte bănci, au conspirat pentru manipularea Euribor (euro interbank offered rate), un indicator de referinţă care este folosit la stabilirea dobânzilor pentru contracte financiare şi împrumuturi în valoare de aproximativ 180.000 de miliarde de dolari.
Procurorul citat de Reuters, James Waddington, a susţinut că aceste acuzații sunt o dovadă că a avut loc o conspiraţie şi este acum la latitudinea juraţilor să decidă măsurile legale ce trebuie luate.

Amintim că în urmă cu câteva luni senatorul Daniel Zamfir acuza BNR că, în complicitate cu alte 10 bănci, manipula ROBOR-ul (indice ce reprezintă rata dobânzii la care băncile care contribuie la calcularea acestui indice sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte bănci contributoare. Cu alte cuvinte, ROBOR este rata cu care o bancă este dispusă să împrumute alte bănci. ROBOR este mai mare decât ROBID, raportul lor urmând logica cererii și ofertei).
Concret, Zamfir spunea că ROBOR-ul este manipulat de un conclav bancar în defavoarea românilor. Liderul senatorilor ALDE lăsa de înţeles că Mugur Isărescu este responsabil de creşterea indicelui în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la credit, apreciind că va începe „cutremurul”.
Mai mult, Zamfir a declarat în urmă cu cîteva luni într-o conferință de presă că reprezentanţii Consiliului Concurenţei ştiu de această manipulare care a dus la ruinarea a sute de mii de familii din România.
„Voi prezenta documente public. Nu este nici vorbă de competiţie liberă, BNR a fost implicată în această manipulare. Acest lucru a dus la ruinarea a sute de mii de români.
La sfârşitul anului trecut s-a mai vorbit despre faptul că opt bănci din România s-au înţeles ca să menţină România într-o subdezvoltare economică. Asta s-a întâmplat.
Să ne trezim, să acţionam şi să punem capăt. Această manipulare a fost tolerată de Consiliul Concurenţei, al cărui preşedinte este într-o mare cârdăşie cu sistemul bancar. Consiliul Concurenţei protejează acest sistem. Ce fac oamenii ăştia este o crimă economică”

Iulian Rinder

COMENTARII

  1. Toti JIDANII care au facut acesta crima trebuie sa fie executati prin infometare asa cum arendasii JIDANI au ucis 30000 de iobagi romani si au declansat rascoala din 1907. Israel sa platesca despagubiri romanilor pentru acest HOLOCAUST

    Toti botfasii impreuna cu JIDANUL TRADATOR Isarescu trebuie sa fie executati sau inchisi pe viata fara drept de apel, conficate averile iar copiii lor omorati prin infometare, la fel cum cei 30000 de iobagi romani au fost ucisi de arendasii jidani care prin cruzimea lor au declansat rascoala din 1907. Sa nu aveti remuscari ca astia care au distrus sute de mii de romani SANT JIDANII care conduc bancile si BNR in frunte cu borfasul ISARESCU si gasca lui.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.