Damian Draghici vine la Cerbul de Aur

Damian Draghici vine la Cerbul de Aur

0 67

Unul dintre asii din maneca organizatorilor Cerbului de Aur, editia 2008, este invitatul special al serii de folclor: binecunoscutul interpret Damian Draghici.
In Romania, Draghici a devenit popular in urma cu aproximativ cinci ani cand a fost plecat in turneu cu spectacolul „Damians Fire”. Adevarata faima si-a dobandit-o cand a fost cap de afis, intr-un turneu din 2004, intitulat „Noaptea Balurilor”, unde s-a urcat pe scena alaturi de nume sonore ale muzicii internationale: James Brown, Joe Cocker, Cindy Lauper sau Roger Hodgson de la Supertramp.
Viata cantaretului a avut multe suisuri si coborasuri despre care acesta vorbeste fara retineri: „Am fost nevoit sa cersesc cantand,in Grecia, si au fost unii dintre cei mai grei ani din viata mea. M-a marcat atat de tare, incat mi-am spus ca asta nu mi se va mai intampla niciodata […] Dupa doi ani, devenisem unul dintre primii pianisti din Grecia si castigam o suma enorma pe atunci. Mi-am dat seama ca nu mai eram doar un lautar care cauta sa castige bani, ci cautam expresia artistica. Ceva imi lipsea,” a declarat Damian Draghici.
Datorita talentului lui debordant a reusit sa obtina o bursa la prestigioasa scoala Berklee College of Music din Statele Unite ale Americii.
A inregistrat 17 albume impreuna cu Sony, BMG si EMI. A castigat un Premiu Grammy impreuna cu Paul Winter, in anul 2003. A atras atentia lumii asupra naiului romanesc traditional. A lucrat la coloana sonora a filmului „Pira?ii din Caraibe 3″.
Ultimul sa proiect este albumul „Radacini”, realizat in Romania. Damian Draghici a lucrat alaturi de 18 lautari, Damian&Brothers, punand la punct l’mai multe piese bazate pe melodii traditionale lautaresti: Mircea cu acordeonu, Nicu cu chitara, Orlando cu fagotul, Leonard cu percutia sau Mihaita cu darabana s.a., ii enumera el.
„I-am ales dupa mesajul pe care au reusit sa mi-l transmita. Si cel mai bun mesaj era cel de care spunea Quincy Jones: cand simti ca ti se infioara carnea”, spune Draghici.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.