Daily Express: 2 milioane de romani se indreapta spre Marea Britanie

Daily Express: 2 milioane de romani se indreapta spre Marea Britanie

0 123

Daily Express Cel putin doua milioane de romani intentioneaza sa plece din tara lor lovita de saracie, Marea Britanie fiind prima lor destinatie aleasa, noteaza sambata tabloidul britanic Daily Express, citand un studiu publicat recent de Ministerul Tineretului si Sporturilor din Romania.
„Unul din sase tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 34 de ani din Romania, una dintre cele mai sarace tari din Uniunea Europeana, considera ca nu are niciun viitor in tara sa si vrea sa plece. 29% dintre ei prefera ca destinatie Marea Britanie, ceea ce inseamna pana la 500.000 de tineri romani care vor sa se mute aici”, scrie Daily Express.
Altii intentioneaza sa inceapa o noua viata in Spania si Italia, aceste destinatii de imigratie fiind alese de 16%, respectiv 11%, dintre romanii chestionati.
Publicatia britanica citeaza un sondaj de opinie – intitulat „Tinerii si preocuparile lor”, realizat saptamana trecuta, la comanda Ministerului roman al Tineretului si Sportului, pe un esantion de peste 2000 persoane. Potrivit acestuia, circa 2,4 milioane de romani considera ca nu au niciun viitor acasa si intentioneaza sa plece din tara. „Ei spun ca sunt satui de coruptia exagerata, economia subreda, preturile mari si salariile medii mai mici de 50 de lire sterline pe saptamana. Altii spun ca pur si simplu vor mai multi bani”, mai noteaza publicatia, citand declaratiile a doi romani care intentioneaza sa plece in Regat pentru a castiga un salariu mai mare.
Studiul a provocat panica vineri in randul euroscepticilor care se tem de un val de imigratie in masa din Europa de Est. „Trebuie sa punem capat acestei nebunii si sa oprim imigratia nelimitata in Marea Britanie, iar singurul mod in care putem face acest lucru este sa parasim UE si sa reluam controlul asupra frontierelor noastre”, a declarat Nigel Farage, liderul Partidului Independentei din Marea Britanie, citat de Daily Express.
Exista deja restrictii pentru romanii si bulgarii care vor sa munceasca in Marea Britanie, precizeaza publicatia, dar sunt totusi circa 100.000 de cetateni ai celor doua tari care traiesc acolo. Sir Andrew Green, de la organizatia MigrationWatchUK, sustine ca „Marea Britanie trebuie sa isi mentina piata muncii inchisa pentru lucratorii necalificati veniti din Romania si Bulgaria. Restrictiile actuale nu sunt perfecte, dar ce se poate face trebuie facut, mai ales in plina recesiune.”
Oficial, aproape un milion de est-europeni au imigrat in Regat dupa ce Polonia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia au aderat la UE in 2004, dar cifra ar putea fi depasita, mai ales si dupa intrarea in Uniune, in 2007, a Romaniei si Bulgariei.
Pe de alta parte, ministrul britanic al Imigratiei, Phil Woolas, a declarat vineri ca vrea ca economia britanica sa aiba de castigat de pe urma prezentei imigrantilor, dar protejand in acelasi timp locurile de munca ale localnicilor.
Un purtator de cuvant al Agentiei Vamale din Marea Britanie a subliniat ca romanii sunt vizati de restrictii severe. „Ei pot veni aici pentru a munci numai daca noi avem nevoie de ei.”

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.