Dacian Cioloș, militar in termen la „Securitate” a impiedecat-o grosolan pe Doina...

Dacian Cioloș, militar in termen la „Securitate” a impiedecat-o grosolan pe Doina Cornea să se exprime ca Cetățean Român!

0 206

După arma în care serveai patria ca militar în termen, pe vremuri, erai infanterist, tanchist, genist, grănicer șamd. Unii, precum Dacian Cioloș, erau  soldati în uniforma trupelor de Securitate. Ati ghicit, „ăstia” erau detașati si pe lîngă „obiectivul ”Doina Cornea.
Ce făcea tînărul milițian Dacian Cioloș la poarta reputatei disidente? Răspuns foarte probabil: o brusca, o impiedeca sa se exprime, blocata la domiciliu practic o teroriza… pas cu pas. Dupa 30 de ani, e bine să citiți ce scrie pe Facebook derbedeul asta !
”Vestea că disidenta anticomunistă Doina Cornea a trecut la cele veşnice trezeşte în mine câteva amintiri răscolitoare. Crezul ei şi al celor care s-au împotrivit sistemului, că nimeni nu îţi poate lua gândul libertăţii, poate fi dus mai departe doar dacă ne asumăm ce suntem şi ce am fost până la capăt. Dacă ne asumăm că ne putem schimba atunci când înţelegem mai bine ce se întâmplă în jurul nostru, pentru ca cei care vin să poată evalua corect preţul libertăţii” scria individul pe Facebook.
Dacian Cioloş  rememoreaza duios, cu acest prilej:
„Când eram militar în termen la Cluj-Napoca – în 1988- am fost pus în situația, împreună cu alți tineri soldați cu care făceam armata obligatorie, să fac de pază la intrarea pe strada unde Doina Cornea era arestată la domiciliu sau să patrulez pe lângă statuile din oraș unde împrăștia manifeste împotriva regimului. Pornind de la acea experiență, câteva luni mai târziu am înțeles concret ce presupunea rezistența și determinarea în fața unui regim care putea însemna teroare pentru cei care îndrăzneau să gândească altfel, să gândească liber”.

Deci, ca să ne înțelegem: junele fiu si nepot de milițian, dl. Dacian nu doar că patrula la poarta Doinei Cornea, ci o și urmărea pas cu pas prin oraș, la intimidare, ca să-i treacă pofta de aruncat manifeste anticomuniste…
Dar ce făcea, oare, junele Cioloș și camarazii săi la poarta Doinei Cornea?Răspunsul, cum spuneam: e simplu:O bruscau si o intimidau !!
De unde știm asta? De la Doina Cornea însăși :.”Pe la sfârșitul anilor 90, convenisem cu ea să facem o serie de convorbiri” scria publicista Rodica Palade în Revista 22, anul trecut, în mai, la moartea disidentei. Am vorbit vrute și nevrute, de încălzire, fără să ne facem vreun plan. Mi-a arătat casa, ce vedea ea pe fereastră când era arestată la domiciliu. Unde statea milițianul, securistul, cordonul de militari care bloca strada (aflam acum că printre ei era și… comisarul U.E. Dacian Cioloș!).
„Când apar cei de la miliție și securitate, știa la ce să se aștepte. Perchezitii, interogatorii.(…)Îmi povestește apoi cum, fiind  arestată la domiciliu, „milițianul” de la poarta nu i-a permis să iasă . De patru ori a îmbrâncit-o și chiar a trântit-o pe cimentul din curte și de patru ori ea s-a ridicat și l-a înfruntat. Oamenii treceau pe stradă, vedeau, auzeau țipetele ei, nu ziceau nimic.

Din Gazeta de Cluj mai aflăm că: ”Cele mai dificile momente ale represiunii erau acele zile când în Cluj era mare afluenţă de diplomaţi şi ziarişti străini. Atunci, din ordinul expres al col. Ioniţă, lui Doina Cornea i se interzicea să-şi părăsească domiciliul. În astfel de situaţii,miliţianii securisti postati în faţa casei sau la colţul străzii, nu o lăsau să iasă si nici pe oaspeti sa intre O dată miliţianul a scăpat-o şi a fost „pedepsit”; altădată n-a mai lăsat-o , provocîndu-i o contuzie. Nu reţine data, dar a doua zi cînd i-a cerut miliţianului să comunice că vrea să meargă la spital, a fost lăsată. A mers la medicina legală, dar n-a rezolvat nimic, organul informativ luînd măsuri ca să nu i se dea nimic…Pentru a o intimida pur şi simplu, Doina Cornea era despărţită pe stradă de orice persoană cu care se întâlnea fie chiar şi din întâmplare.” Site-ul Recoreder.ro informează, la rîndul său: ”La anchete, gardienii o jigneau, dar n-au bătut-o . Au bruscat-o însă milițienii din fața casei ei, milițieni care aveau misiunea să vadă cine intră și cine iese de la Doina Cornea. Începând cu 1988 i s-a impus un regim de arest la domiciliu. Pentru o mai bună supraveghere, strada pe care locuia Doina Cornea a fost izolată: la un capăt un semn rutier cu accesul interizs, la celălalt capăt – un șanț transversal și un marcaj: drum în lucru. Șanțul a rămas până la Revoluție, fără să lucreze cineva”.Și mai relatează siteul:”În primăvara lui 1989, Doina Cornea îi adresează din nou o scrisoare lui Ceauşescu pentru a-i semnala abuzurile la care a fost supusă, citam: „ […] În virtutea cărui articol de lege am fost lovită şi pălmuită la Securitate şi la Miliţie? În virtutea cărei legi imi este tăiat telefonul, iar corespondenţa strict controlată şi aproape în întregime confiscată si tot ce se vorbeşte în casă este ascultat şi consemant de Securitate?În virtutea cărei legi sunt împiedicaţi de miliarii securisti să intre la noi: prieteni, cunoştinţe sau rude apropiate? De ce sunt împiedicată să asist la liturghia de duminică în sânul micii comunităţi greco-catolice?Ce scrie azi Ciolos? 
”Vestea că disidenta anticomunistă Doina Cornea a trecut la cele veşnice trezeşte în mine câteva amintiri răscolitoare.(Sa mori tu ,Julien, ca era mai rau la Cluj,decat la strans recolta in Dobrogea?) Crezul ei şi al celor care s-au împotrivit sistemului, că nimeni nu îţi poate lua gândul libertăţii, poate fi dus mai departe doar dacă ne asumăm ce suntem şi ce am fost până la capăt. Dacă ne asumăm că ne putem schimba atunci când înţelegem mai bine ce se întâmplă în jurul nostru, pentru ca cei care vin să poată evalua corect preţul libertăţii” scria pe Facebook, Dacian Cioloş la moartea Doinei Cornea..Și Ciolos rememora duios, cu acest prilej:Când eram militar în termen la Cluj-Napoca – în 1988- am fost pus în situația, împreună cu alți tineri soldați cu care făceam armata obligatorie, să fac de pază la intrarea pe strada unde Doina Cornea era arestată la domiciliu sau să patrulez pe lângă statuile din oraș unde împrăștia manifeste împotriva regimului. Pornind de la acea experiență, câteva luni mai târziu am înțeles concret ce presupunea rezistența și determinarea în fața unui regim care putea însemna teroare pentru cei care îndrăzneau să gândească altfel, să gândească liber”.Deci, ca să ne înțelegem: junele fiu de milițian Dacian-Julien nu doar că patrula la poarta Doinei Cornea, ci o și urmărea pas cu pas prin oraș, la intimidare, ca să-i treacă pofta de aruncat manifeste anticomuniste… pe la statui !! Dar ce făcea, oare, junele Cioloș și camarazii săi la poarta Doinei Cornea?Jucau Leapsa ? Răspunsul, cum spuneam: e simplu. O lipseau de elementare drepturi ale omului! De unde știm asta? De la Doina Cornea însăși:.”Pe la sfârșitul anilor 90, convenisem cu ea să facem o serie de convorbiri” scrie publicista Rodica Palade în Revista 22, anul trecut, în mai, la moartea disidentei.”Am vorbit vrute și nevrute, de încălzire, fără să ne facem vreun plan. Mi-a arătat casa, ce vedea ea pe fereastră când era arestată la domiciliu. Unde statea milițianul, securistul, cordonul de militari care bloca strada (aflu acum că printre ei era și Dacian Cioloș!).”
”Când apar cei de la miliție și securitate, știe la ce să se aștepte. Perchezitii, interogatorii.(…) Îmi povestește apoi cum, arestată la domiciliu, milițienii nu i-a permis să iasă pe poartă. De patru ori a îmbrâncit-o și a trântit-o pe cimentul din curte și de patru ori ea s-a ridicat și l-a înfruntat. Oamenii treceau pe stradă, vedeau, auzeau țipetele ei, nu ziceau nimic.”Tot din Gazeta de Cluj mai aflăm că:
”Cele mai dificile momente ale represiunii erau acele zile când în Cluj era mare afluenţă de diplomaţi şi ziarişti străini. Atunci, din ordinul expres al col. Ioniţă, lui Doina Cornea i se interzicea să-şi părăsească domiciliul. În astfel de situaţii, miliţianul postat în faţa casei, sau la colţul străzii, nu o lăsa să iasă. O dată miliţianul a scăpat-o şi a fost pedepsit; altădată n-a mai lăsat-o şi a lovit-o provocîndu-i o contuzie. Nu reţin data, dar a doua zi cînd i-a cerut miliţianului să comunice că vrea să meargă la spital, a fost lăsată. A mers la medicina legală, dar n-a rezolvat nimic, organul informativ luînd măsuri ca să nu i se dea nimic. Pentru a o înnebuni, pur şi simplu, Doina Cornea era despărţită pe stradă de orice persoană cu care se întâlnea fie chiar şi din întâmplare.
”Nu știm dacă milițianul în termen Dacian Cioloș a lovit-o, personal, ori a scuipat-o pe disidentă. Nu știm dacă și el a trîntit-o de caldarîm, a înjurat-o, i-a interzis să iasă după pîine șamd. Știm sigur un lucru, și știm inclusiv de la el.
Dacian Cioloș a fost acolo. Dacian Cioloș a fost unul dintre EI.  Liderul de azi al PLUS care …promite ca ne va menține în lumea civilizata și capitalista din UE – a fost timp de un an printre „călăii” securisti in uniforma, asmuțiți de fostul regim contra Doinei Cornea. Restul, sunt amintiri duioase ciolosiste, de postac pe Facebook, ca da bine ,, nu-i așa?

Ce scrie Ciolos... asa, mai autocritic:
„Azi, după aproape 30 de ani de când românii şi-au câştigat libertatea şi datorită luptei zilnice cu regimul a unor oameni precum Doina Cornea, eu realizez că încă sunt marcat de acel moment şi îl împărtăşesc pentru cei tineri care trebuie să înţeleagă că un stat totalitar nu îţi dă opţiuni” se încheie mesajul fostului premier la moartea disidentei.
Doina Cornea, care povesteşte cum a fost bruscata si lovita în propria curte de un asemenea miliţian, doar pentru că a vrut să plece la magazin să-şi cumpere pâine. Securitatea motiva desigur, nu pentru Julien – arestul la domiciliu şi paza din faţa casei spunând că o protejează peDoina Cornea de furia populaţiei revoltate”.
Nu știm dacă „milițianul” în termen Dacian Cioloș a lovit-o, personal, ori a scuipat-o pe disidentă. Nu știm dacă și el a trîntit-o de caldarîm, a înjurat-o, i-a interzis să iasă după pîine șamd. Știm sigur un lucru, și știm inclusiv de la el, deoarece Dacian Cioloș recunoaște că a fost acolo.  Cioloș recunoaste singur ca a fost unul dintre EI.… Liderul de azi al PLUS care promite ca ne va menține în civilizata capitalista a UE a fost timp de un an printre „gardienii” asmuțiți contra Doinei Cornea.
Restul, sunt doar amintiri mincinoase, bune… de postat pe Facebook , cu care isi încheie mesajul fostului premier Ciolos la moartea disidentei.! (d.d.r.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.