Dacian Ciolos este comisar pe Agricultura

Dacian Ciolos este comisar pe Agricultura

0 58

Presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a anuntat vineri lista comisarilor europeni. Dacian Ciolos a fost desemnat comisar pentru Agricultura si Dezvoltare rurala. „Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultura”, spune Barroso.
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso i-a luat vineri apararea lui Dacian Ciolos, dupa ce a fost intrebat de ce s-a ales un candidat care provine dintr-o tara ce a avut probleme in gestionarea fondurilor agricole, potrivit NewsIn.
„Este o insulta fata de persoana si fata de tara respectiva. Avem un principiu in Europa – principiul non-discriminarii. A spune ca un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru ca vine dintr-o anumita tara este impotriva valorilor noastre si nu pot accepta asa ceva”, a spus Barroso, la conferinta de presa in care a anuntat componenta noii sale echipe, ce va trebui insa validata de Parlamentul European.
„Sunt extrem de fericit sa-l desemnez pe domnul Ciolos ministru (comisar – n.r.) pentru agricultura si dezvoltare regionala. Este de departe cel mai competent dintre toate numele pe care le-am primit pentru acest post. Daca va uitati la CV-ul lui, nu este nici o indoiala. Am vorbit cu el, stiu ca este foarte angajat in dosarul agriculturii, a lucrat toata viata in acest domeniu”, a precizat presedintele CE.
El a adaugat ca Ciolos este dedicat unui concept modern privind agricultura si dezvoltarea regionala – „asa cum am subliniat in prioritatile politice prezentate Consiliului si Parlamentului European”, dupa cum a subliniat Barroso -, aluzie la ingrijorarile pe care le-ar putea formula unele capitale privind sprijinul puternic al Frantei pentru candidatul roman. Franta doreste mentinerea actualei politici agricole comune, deoarece este cel mai mare beneficiar al subventiilor in acest domeniu. Modernizarea politicii se traduce prin recalibrarea finantarilor catre alte prioritati.
Ciolos insa nu va avea un mandat usor, avand in vedere dezbaterea despre reformarea Politicii Agricole Comune si a faptului ca exista disputa intre a reduce fondurile pentru platile directe – sustinuta de unele noi tari europene si de Franta, mare beneficiar al acestora – si partea britanica si aliatii sai, care vor mai multe fonduri directionate dinspre platile directe spre dezvoltarea rurala.

Nicolas Sarkozy: Este o „victorie” ca prietenii nostri romani au primit portofoliul Agriculturii
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a salutat vineri desemnarea romanului Dacian Ciolos in functia de comisar european al Agriculturii, considerand acest lucru „o victorie”, alaturi de numirea francezului Michel Barnier la conducerea Pietei interne si serviciilor financiare, doua portofolii „pe care englezii nu le vor avea”, relateaza cotidianul Le Monde.
Dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat, vineri, la Bruxelles, lista comisarilor desemnati, Nicolas Sarkozy s-a aratat extrem de multumit: „Michel Barnier a fost desemnat responsabil de piata interna, servicii financiare si drepturi de autor. Acordul a fost incheiat intre mine si Barroso in urma cu trei zile”, a dat asigurari presedintele francez.
„Este exceptional pentru Franta”, a exclamat Sarkozy, adaugand ca „a doua victorie este ca prietenii nostri romani au primit portofoliul Agriculturii”.
Pe scurt, doua portofolii pe care englezii nu le vor avea, comenteaza Le Monde. Franta spera, astfel, sa mentina o economie cu reglementari mai stricte, in special in cartierul financiar londonez City, si sa pastreze o politica agricola comuna.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.