Dacia electrică în program pentru 2021-2022

Dacia electrică în program pentru 2021-2022

0 101

Dacia are în pregatire mai multe variante de „electrificare” a mărcii. Primul automobil electric Dacia va fi lansat pe piață în 2021-2022 și va fi o mașină mică, de oraș, reiese dintr-un anunț oficial al Grupului Renault. Modelul Dacia electric va fi cel mai probabil bazat pe versiunea electrică a lui Renault Twingo, numită Twingo Z.E., programată spre lansare în 2020 (o nouă generație). Cel mai probabil acest model Dacia Z.E. va fi prezentat la final de 2021, iar comercializarea efectivă va demara în 2022, după cum reiese din anunțul grupului auto francez (vezi graficul de mai jos).

Specificații tehnice pentru Dacia electrică nu sunt încă disponibile oficial.
Dar ne putem aștepta la un motor electric de 80 CP, alimentat de o baterie litiu-ion cu o capacitate netă de 35 kWh și conectivitate la stații de încărcare prin porturi Type 2 (până la 22 kW) și CCS (până la 50 kW). După cum arată Volkswagen Group, pot fi făcute mașini mici, de oraș, cu baterie de circa 35 kWh, la un preț de circa 20.000 Euro (Skoda Citigoe iV, Volkswagen e-up!, SEAT Mii EV).

Sunt șanse mici ca bateria să fie răcită activ, cu lichid, ceea ce înseamnă că performanțele de încărcare rapidă își vor putea atinge potențialul maxim în ocazii mai rare. Totuși, funcția va fi binevenită.

Standardul de garanție așteptat este de 8 ani sau 160.000 km pentru baterie și motor, acestea fiind intervalele preponderente folosite de toată industria auto când vine vorba despre garanția mașinilor electrice.

În contextul în care au apărut încă din 2019 zvonuri privind terminarea parteneriatului dintre Renault și Daimler pentru a produce în comun mașinile electrice Twingo și smart, este clar că Renault are nevoie de volume mai mari, în viitor, iar un model 100% electric Dacia vine la timp.

Primele indicii despre Dacia electrică vin din China. Autonomie 200 km

Strategic vorbind, Renault, care deține experiența de a face mașinile smart, renunță la parteneriatul cu Daimler și „îngroapă”, astfel, marca smart. Daimler a declarat că ia în calcul renunțarea la smart dacă parteneriatul cu Renault pică. Apoi va rămâne loc în piață pentru mașini electrice Dacia – modele de oraș, mici, electrice și accesibile, adică ceea ce smart a cam ratat să ofere.

Desigur, parteneriatul dintre Renault și Daimler încă este valabil la momentul publicării acestui articol, dar până la final de 2020 sunt șanse mari ca zvonurile apărute în 2019 să se confirme și „Renault să o rupă cu Daimler” pe acest subiect.

Calendarul de lansare al modelului electric Dacia ne arată că acesta se află deja în dezvoltare de câțiva ani, cel mai probabil de prin 2016-2017 – un model nou de mașină are nevoie de o perioadă de dezvoltare de 4-7 ani, în funcție de complexitate și de capacitatea de inginerie a fabricantului.

Un preț minim așteptat ar fi undeva în jurul a 17.000 Euro cu tot cu TVA și fără niciun fel de bonus, iar dacă Renault va decide să folosească o baterie mai mică prețul se va putea duce inclusiv sub bariera de 15.000 Euro.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.