Daca vom primi fonduri europene pentru Autostrada Transilvania, Bechtel va ramane cu...

Daca vom primi fonduri europene pentru Autostrada Transilvania, Bechtel va ramane cu buzele umflate

0 123

Este posibil ca americanii de la Bechtel sa ramana doar cu cele doua tronsoane din Autostrada Transilvania la care lucreaza in prezent, restul lucrarii urmand a fi realizat de alte firme. Anuntul a fost facut de ministrul transporturilor Ludowic Orban, care a precizat ca anul viitor Autostrada ar putea deveni eligibila la finantare din fonduri structurale. In conditiile in care vom primi bani de la Uniunea Europeana, tronsoanele ce vor fi realizate din granturi vor fi scoase la licitatie conform procedurii pentru acordarea fondurilor si a legislatiei romane in vigoare.
“Cand Comisia Europeana va aproba noul coridor, probabil la anul, traseul acestuia pe teritoriul Romaniei va deveni eligibil pentru finantare din fonduri europene. Asta inseamna ca la Autostrada Transilvania putem avea alti constructori decat Bechtel”, a spus ministrul.
Desi s-a semnat un contract cu Bechtel pentru intreaga lucrare, contractul ar putea fi reziliat datorita ritmului lent de desfasurare a lucrarilor, dar si datorita unor pagube produse de constructor pana in prezent. Potrivit unui studiu facut de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), care a fost dat publicitatii, Bechtel este vinovata de prabusirile de teren, pe o lungime de 36 de km, de pe tronsonul Campia Turzii-Gilau, costurile pagubelor fiind estimate la circa 100 de milioane de euro. Reactia ministrului a fost una foarte dura. „Bechtel este obligat sa plateasca. Ma indoiesc ca ne dau in judecata, pentru a plati reparatiile, pentru ca ar ramane cu cele doua tronsoane aflate in executie si cu un prejudiciu de imagine”, a declarat el vineri.
Asadar, motive pentru rezilierea contractului s-ar gasi. Intrebarea este de ce pana acum nu s-au facut eforturi din partea autoritatilor romane pentru ca proiectul sa poata fi facut cu bani de la Uniunea Europeana, cu atat mai mult cu cat Presedintele Basescu si primul Guvern Tariceanu au facut mare tam-tam pe tema autostrazii. Desi au blamat PSD pentru contractul cu Bechtel, nici Basescu, nici ex-ministrul de la transporturi, Radu Berceanu nu au facut nimic concret pentru a cauta alternative mai ieftine pentru romani. Sa fie de vina pasiunea pentru licurici?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.