“Dacă rămânem în UE, aceasta e condamnată, e terminată oricum”…

“Dacă rămânem în UE, aceasta e condamnată, e terminată oricum”…

0 367

Asa spunea de-acum faimosul lider al Brexit,  și oricât ar fi el de clown,  să nu desconsiderăm acest avertisment!…Da,ca romani ne este teamă de cum va arăta viața pe o insulă înrăită și naționalistă, bombardată cu minciuni, până ce a ajuns să vadă lumea și pe sine ca Nigel Farage. Dar cum va arăta viața in România:de mâine într-o Uniune Europeană în care țara-mamă a democrației parlamentare  prin vot popular,a hotarat să divorțeze nu doar de UE, ci de principiile pe care a fost fondată Uniunea,si pe care ne întemeiem speranțele de mai bine  în România ?!. Cel mai grav lucru care se va întâmpla dupa ce britanicii au votat ieșirea din UE este consacrarea guvernării prin manipulare și frică.Din ce în ce mai mult, asta avem în UE – forme instituționale fără fond real democratic. Unicul parlamentar UKIP a exprimat la BBC, acum câteva minute, un adevăr: “chiar dacă rezultatul este Remain, e cazul să acceptăm că sunt mulți în Westminster [parlamentul britanic] de ambele părți ale spectrului politic mainstream care au mai multe în comun între ei decât cu cetățenii pe care îi reprezintă. E timpul să schimbăm acest mod de a face politică”.

Pe fondul acestei pierderi a legăturii între misiunea încredințată liderilor de către electorat și îndeplinirea ei Brexit CONTAGefectivă, rețeta populiștilor e simplă: se iau mase de oameni vulnerabili și speriați (pentru că guvernanții nu le-au livrat prosperitate și siguranța zilei de mâine…),. Li se manipulează emoțiile, fricile, li se livrează mesaje simple  dar care le merg drept în cortex. iar ei vor trage, vor trage, vor trIarasi age de funie și vor prefera să se agațe de o iluzie, Nici nu îi va interesa măcar să afle dacă există ceva la capăt sau nu, pentru că adesea preferăm să fi mințiți frumos că există soluții simple la probleme complexe decât să acceptăm că viața nu e așa. Preferăm iluzii simple, autoîntreținute, și pe facebook și în viața reală, preferăm iluzia de putere pe care o proiectează politicienii, în fața realității complicate descrise de mult-huliții “experți” (în România le zicem tehnocrați).
E o enormă diferență între niște procente cu voturi date partidelor rasiste și valul de antinaționalism,stupid si nefiresc – declansat prin  voința manipulata a majorității, E diferența între pluralismul cu adevărat democratic al opiniilor, existența sănătoasă a opoziției și anularea democrației prin așezarea ei la picioarele unora care în mod fundamental resping principiile liberale, umaniste și democratice.Nigel Farage

Da, este adevarat că un“simplu” val de rasism în al Treilea Reich, exploatand același joc democratic de azi, a putut fi viciat în substanța sa, aducandu-l pe Hitler la putere .Daca este asa si acum, atunci democratia care se conturează în Europa de azi este un mare rahat. Iarasi  același primat al fricii?. Aceeași atomizare, izolare în grupuri de “noi și ai noștri” din care cine nu e ca noi, e împotriva noastră?.
Încet-încet, in sec. XXI nu mai suntem o societate normala, definita national, cu credinta in Dumnezeu si virtute, o natiune cu identitate proprie si o cultura nationala proprie. Nu, nu vrem sa devenim o colecție de indivizi condusi de  niste oarecare ce ajung la butoane,pusi de altii…. Asa am devenit defensivi, suspicioși, iraționali, deloc dispuși să discutăm și să ascultăm argumente contrare, să înțelegem diferențele ca pe ceva care ne îmbogățește și ne transformă. Nu ne e teamă să ne schimbăm ,nu vrem ca și lumea să rămână pe loc, așa cum o știm si o vedem de 25 de ani.
Dar nici sa devenim o provincie a „globalizarii’,asezati in genunchi de altii care n-au nici-un motiv sa te trateze drept „frati”,ci direct niste slugi oarecare,chiar mai necajiti decat sub vechile imperii…! (Cognito)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.