„Dacă nu respectați regulile, avem opțiuni!” – Liz Truss cere NATO să...

„Dacă nu respectați regulile, avem opțiuni!” – Liz Truss cere NATO să adopte o perspectivă globală, inclusiv pentru a ajuta Taiwanul să se apere!

0 39

Marea Britanie, avertisment dur către China comunistă!

Ministra britanică de Externe, Liz Truss, a cerut miercuri, 27 aprilie, Alianței Nord-Atlantice să-și extindă sfera de acțiune pentru a include consolidarea securității în regiunea Indo-Pacific, aceasta evidențiind Taiwanul ca țară care are nevoie de protecție împotriva Chinei.
În timpul unui discurs susținut miercuri la Mansion House, Liz Truss a respins ideea că NATO trebuie să facă o alegere între securitatea euro-atlantică și securitatea indo-pacifică, argumentând că ambele sunt la fel de importante, necesitând o „Alianță Nord-Atlantică globală”. Truss a clarificat că nu se referă la o extindere prin aderarea unor țări din alte regiuni, ci a sugerat mai degrabă ca alianța să aibă o perspectivă mai globală.
Ea a subliniat necesitatea de „a se preveni amenințările din Indo-Pacific”, respectiv importanța coordonării cu aliații NATO, precum Japonia și Australia, pentru a fi menținută securitatea regiunii Pacificului. Truss a subliniat apoi importanța ca NATO să se asigure că „democrațiile precum Taiwan sunt capabile să se apere”.
De asemenea, Liz Truss a cerut membrilor NATO să mărească cheltuielile militare peste 2% din PIB. 
Totodată, aceasta a luat în vizor China pentru faptul că nu a condamnat agresiunea și atrocitățile comise de Rusia în Ucraina. Ea a remarcat, de asemenea, presiunea exercitată de China asupra Lituaniei de când Vilnius a început să consolideze legăturile cu Taiwan.
Nu în cele din urmă, Liz Truss i-a criticat pe liderii care s-au referit la ascensiunea Chinei ca fiind inevitabilă, aceasta argumentând că Beijingul nu va putea continua să crească „dacă nu respectă regulile”. Truss a afirmat că Beijingul se bazează în continuare într-o proporție majoră pe comerțul cu G7, care reprezintă peste jumătate din bogăția economică globală. În acest context, ministra britanică de Externe a ținut să avertizeze Beijingul că „avem opțiuni”. (sursa: AICI)

Mircea Savin
Sursa: podul.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.