Daca Dunare n-aveam / Oltul Dunare-l faceam / de trageam Delta sub...

Daca Dunare n-aveam / Oltul Dunare-l faceam / de trageam Delta sub geam…

0 70
Citim ingrijorati pe Net:
„O informație satelitară de ultim moment ne arată că din continentul Antarctica, Banchiza Ross care s-a desprins cu ceva timp în urmă de uscat, a intrat în derivă pe direcția nord-est. Ce trebuie să știm despre această banchiză. Suprafața ei este echivalentă cu jumătate din continentul european. Înălțimea ei de la suprafața luciului oceanic variază între 50 și 120 m.Despre partea imersă a acestui corp de gheață se cunosc însă date mai puține.  Se presupune că ar avea o adâncime scufundată cuprinsă între 600 și 900 m dacă nu chiar mai mult. (E… groasa, nu?)
Deriva naturală a banchizei pe direcția nord-estică o aduce în apele calde ale Oceanului Indian. Inițial se credea că va ajunge în apele ceva mai reci ale Atlanticului Sudic, dar curenții oceanici și chiar forța eoliană din zonă, au făcut ca direcția de mișcare  a uriașei banchize să se modifice. Se pare că fenomenul este ireversibil ca tendință de deplasare a acestei mega-banchize Ross.
 Impactul pe care l-ar genera ajungerea acestei Banchize Ross în Oceanul Indian se estimează de către specialiști  (oameni seriosi,nu-i asa?) că va fi devastator pentru toate zonele costiere ale continentelor planetei. Calculele estimează că în decurs de maxim 10 (zece) ani nivelul Oceanului  Planetar ar putea crește treptat cu circa 6 (șase) metri în urma topirii integrale a acestei mase de gheață.
 Nici nu vreau să-mi imaginez (ne asigura autorul) ce impact negativ va avea acest fenomen. Las la o parte faptul că multe orașe-port vor dispărea, dar inundarea zonei costiere va duce inevitabil la reducerea suprafeței uscatului și așa devenită insuficientă pentru populația globului. Mai rău, se estimează o modificarea a parametrilor climatici la nivelul întregului nostru glob. Astfel, musonii și taifunurile din Asia se vor amplifica atât ca intensitate de manifestare, dar mai ales sub aspectul cantităților de precipitații pe care le vor  aduce pe uscat.
 La nivelul Oceanului Atlanticului de Nord sunt scenarii efectuate pe modele complexe care arată că este posibilă dacă nu chiar certădispariția Curentului cald al Golfului, care va schimba total spectrul climatic al Europei Nordice, trecând-o în zona climatică  polară sau subpolară. Cel mai mult va suferi Scandinavia, arhipelagul Britanic, Islanda și țările din zona Mării Baltice.
 În aceste condiții marile grânare tradiționale se vor restrânge, iar specialiștii anticipează declanșarea unei crize a hranei greu de imaginat. Unele deșerturi din peninsula Arabia sau din Africa Nordică se vor transforma în timp (peste 100 de ani) în savane,  iar stepele tradiționale (unde sunt și cele mai mari grânare ale lumii) din cele două Americi, din Europa, Asia și Australia se vor transforma în zone semi-deșertice sau
 chiar în deșert.
  Nu doresc să sperii pe nimeni, dar trebuie să înțelegem că aceste fenomene, la care se vor mai adăuga și alte multe evenimente negative noi, vor transforma radical lumea în care trăim și pe care noi, din lipsă de educație o consideram statică sau veșnică așa  cum este ea astăzi.
  Nu, planeta noastră are niște cicluri dinamice ale evoluției climatice care se desfășoară independent de forța și/sau voința omului. De aici trebuie să înțelegem că noi reprezentăm doar un mic component al biosferei și ar trebui să ne comportăm sau să încercăm
  să ne adaptăm cât mai repede la aceste noi condiții dacă mai vrem să mai supraviețuim ca specie. Suntem o specie inteligentă și putem realiza acest lucru.( Ei,asa da,deci mai avem ceva sanse…)
 Referitor la România,il asigur pe Autor ca…Arhimede e cu noi!!
Estimările sunt și în plan negativ, dar si în plan pozitiv. Cert este că vom pierde definitiv Delta Dunării care se va transforma într-un mare golf, apoi o bună parte din zona litorală actuală, cât și ceva teritoriu din lunca Dunării de  Jos și din câmpia de subsidență a Siretului Inferior. 
 Vom avea alternanțe numeroase de ploi sub formă de averse de tip torențial marcate de lungi perioade de secetă acută sau de uscăciune. Iernile vor devenii foarte geroase dar mult mai bogate în ceea ce înseamnă grosimea stratului de zăpadă. Probabil că fenomenul  de inundații, dacă nu vom lua măsurile care se impun, va deveni ceva frecvent pentru mai toate cursurile de apă.
 La acestea trebuie să ne mai așteptăm la o… intensificare a proceselor de dinamică a peisajului, în care torenții vor fragmenta intens versanții despăduriți recent, iar alunecările de teren vor pune în pericol mai toate vetrele așezărilor umane, drumurile etc.
 Dar dacă vom începe să gândim constructiv pentru a inhiba aceste fenomene, putem să devenim cel mai mare și mai important furnizor de hrană din Europa,(Deci asta era!!) 
Putem insa câștiga enorm de pe urma acestor modificări la nivel planetar, numai dacă știm să punem în practică acel parteneriat durabil dintre om/comunitățile umane și mediul înconjurător. Imaginați-vă că aceste transformări ale planetei se vor face atrăgând după sine declanșarea unor manifestări antagonice între popoare, între state și chiar între blocurile militare. Aici trebuie să avem oameni de mare calibru ca să știe cum să păzească România  de marile urgii care sunt de așteptat a fi declanșate în fiecare colț al lumii.(Ce spui#Frantz?Si cum sa facem?)
  Avem șansa să trecem peste aceste evenimente nefaste numai dacă vom încerca să promovăm oameni politici # bine instruiți, nu fanfaroni sau ticăloși și trădători.Poate că Bunul Dumnezeu ne va da mintea cea necesară tuturor românilor pentru a face ce trebuie,  adică o alegere bazată pe #,adica știință si performanță!  Si ,mai adaugam noi , cu ajutorul lui Arhimede… putzina moralitate!
 
 Cum a salvat Arhimede  Delta Dunarii !
In momentul in care adaugam un cub de gheata,intr-un pahar ,precum Basescu la tv. in paharul sau cu „wisiki” , nivelul  creste  cu un volum egal cu volumul de apa  dislocat de masa de gheata (Arhimede – cubul de gheata are o greutate ce este egalata de greutatea apei dezlocuite). Gheata contine si ceva aer, deci masa de gheata(volumul) este o… „idee” mai mare decat masa de apa ce rezulta in urma topirii, proces in care se pierde aerul incorporat in procesul de inghetare.
Pe masura ce gheata se topeste, aceasta se va transforma tocmai in apa continuta in volumul de gheata dislocat. 
Deci daca vorbim despre momentul final al topirii ghetii, nivelul apei va fi putin mai scazut decat cel inregistrat imediat dupa adaugarea ghetii in pahar (cum spuneam,diferenta data de aerul continut in gheata care se pierde…).
Daca am avea la dispozitie gheata „ideala” (daca imi e permisa exprimarea), cred ca nivelul de dupa dezghetare va fi egal cu cel din momentul adaugarii ghetii in apa.
Al dreaqului grecotei ,ce noroc am avut cu… existentza si peste secole/ori milenii a Deltei  Dunarii !! Daca nu descoperea El  principiul care l-a facut si mai…celebru,tocmai cand se imbaia in cada sa  de ceramica (!)nu ramaneam noi fara Delta?!
Pai nu ramaneam,caci:
Daca Dunare n-aveam / Oltul Dunare-l faceam /de trageam Delta sub geam…

 

d.d.rujan 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.