DACA ANGLIA SE RETRAGE, U.E. …E PE FARAS!

DACA ANGLIA SE RETRAGE, U.E. …E PE FARAS!

0 80
Aripa eurosceptică din cadrul Partidului Conservator îi creează, în prezent,mari dificultăţi premierului David Cameron. Aripa dizidenta cere ca un Referendum asupra UE să aibă loc în curând. Sau vrea să obÅ£ină cel puÅ£in garanÅ£ii cu privire la organizarea acestuia, considerând prea vagi promisiunile ÅŸefului Guvernului. Acesta a anunÅ£at în ianuarie că vrea să renegocieze, mai întâî, termenii apartenenÅ£ei Marii Britanii ÅŸi să organizeze, ulterior, în cazul în care este reales, în 2015, un referendum asupra acestui subiect.
Mai multi lideri din cadrul Partidului Conservator au îndemnat, în ultima perioadă, la o ieÅŸire, pur ÅŸi simplu, din UE, iar doi miniÅŸtri au declarat că ei ar opta pentru o ieÅŸire din blocul european în cazul în care s-ar organiza un referendum imediat.
Pentru a-ÅŸi arăta nerăbdarea, deputaÅ£i vor apăra miercuri, în Parlament, o moÅ£iune simbolică în care deplâng absenÅ£a, în programul legislativ al Guvernului, prezentat la 8 mai, a unui proiect de lege care să prevadă organizarea acestui referendum.
Euroscepticii sunt motivaÅ£i de sondaje, care relevă o creÅŸtere a nivelului dezaprobării britanicilor faţă de UE. Potrivit unei anchete publicate la 8 mai, 46% dintre britanici vor o ieÅŸire din Uniune. Alt sondaj, publicat luni, arată că 35% dintre britanici se pronunţă pentru organizarea imediată a unui referendum asupra UE. Însă doar 22% dintre ei se declară singuri că vor vota pentru o rămânere în UE.
Aceste tensiuni l-au pus pe David Cameron într-o poziÅ£ie delicată. El a primit, totuÅŸi, luni, în timpul unei vizite în Statele Unite, o susÅ£inere neaÅŸteptată din partea lui Barack Obama, care consideră "logică" ideea acestuia ca mai întâi să negocieze cu Bruxelles-ul, înaintea unui referendum.
"Într-o relaÅ£ie foarte importantă, trebuie mai întâi să vezi dacă poÅ£i repara ceea ce nu funcÅ£ionează înainte să iei în calcul o ruptură", a subliniat preÅŸedintele american.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.