Dacă Marea Britanie părăseşte UE, îi întindem covorul roşu

Dacă Marea Britanie părăseşte UE, îi întindem covorul roşu

0 411

La o zi după anunÅ£ul potrivit căruia Marea Britanie va organiza un referendum pe tema ieÅŸirii din Uniunea Europeană, premierul britanic David Cameron a ieÅŸit din nou public, în urma criticilor europene, exprimând un nou punct de vedere, în totală contradicÅ£ie cu cel susÅ£inut în repetate rânduri, la noi acasa, de preÅŸedintele României, Traian Băsescu.

Cameron spune că ideea realizării "Statelor Unite ale Europei" este o greÅŸeală, iar Marea Britanie nu va accepta niciodată acest lucru. "Încercarea de a împinge statele într-o uniune cu o putere politică centralizată ar fi o mare greÅŸeală, iar Marea Britanie nu o va accepta. Dacă se doreÅŸte ca Europa să fie o uniune politică, o Å£ară numită Europa, atunci mă situez în opoziÅ£ie", a spus Cameron.

Ideea Statelor Unite ale Europei, promovată ca o consecinta a politicii franco-germane in UE ÅŸi de preÅŸedintele Băsescu, este populară în special în rândul ţărilor din zona euro, care văd într-o conducere centralizată a UE o modalitate de creÅŸtere a competitivităţii pe piaÅ£a mondială. Marea Britanie s-a opus însă mereu acestei idei, care ar presupune cedarea de către state a unor elemente ale suveranităţii către Uniune. "Singura soluÅ£ie pentru ca UE să fie un conducător al politicilor globale este o integrare profundă. SoluÅ£ia corectă este realizarea Statelor Unite ale Europei. Va trebui mai devreme sau mai târziu să ne punem la un loc suveranitatea pentru a realiza o UE suverană , capabilă pe ansamblul ei să stea în competiÅ£ie cu marii actori globali", spunea in oglinda Bruxelles-uluisi presedintele Băsescu, în 2012.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.