Cutremure în Gorj – în zece zile s-au produs 960 de cutremure...

Cutremure în Gorj – în zece zile s-au produs 960 de cutremure cu magnitudini între 0,2 și 5,7

0 184

Din 13 februarie și până joi, în zona Gorj s-au produs 960 de seisme cu magnitudini cuprinse între 0,2 şi 5,7, adâncimea maximă fiind de 26 de kilometri, potrivit reprezentanților Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), care spun că cea mai mare valoare a acceleraţiei maxime a fost înregistrată într-o localitate din judeţul Hunedoara, la 43 de kilometri de epicentrul cutremurului de 5,7 grade.

INFP a publicat joi rapoarte preliminare privind seria de cutremure produse în această lună în Gorj:

  • „În perioada 13 – 23 februarie 2023 (ora 14:00), au fost localizate în zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale pe Richter între 0,2 și 5,7.
  • Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 – magnitudine de la care cutremurele pot fi resimțite de către populația aflată în zona epicentrală.
  • Cutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 și 26 km, 82,7% din ele producându-se la o adâncime între 10 și 20 km.
  • Chiar dacă numărul de evenimente scade, în continuare este posibilă apariția unor replici cu magnitudini moderate, având în vedere amploarea evenimentului.
  • În ultimele două zile, cele mai mari cutremure au avut magnitudinea de 4,0, respectiv 3,9”.

Reprezentanții INFP spun că echipamentele seismice instalate în zonă contribuie semnificativ la localizarea mai bună a cutremurelor, cu rol în înțelegerea modului de producere și a factorilor declanșatori, identificarea și caracterizarea mai bună a sistemelor de falii din zonă, precum și la înregistrarea parametrilor de mișcare a terenului.
Înregistrările făcute în timpul cutremurelor cu magnitudinea de 5,2 și 5,7 la cinci stații din apropierea epicentrului au fost analizate de către INFP într-un raport preliminar.
Potrivit INFP, valoarea cea mai mare a accelerației maxime la nivelul solului a fost înregistrată la stația Gura Zlata din județul Hunedoara, amplasată la 43 km distanță epicentrală. Aceasta a fost de 106,7 cm/s*s, fiind de aproximativ două ori mai mică decât valoarea înregistrată la stația din București în timpul cutremurului din 4 martie 1977.
Reamintim că seismul cu magnitudinea de 5,7 s-a produs în 14 febuarie, fiind cel mai puternic din ultimii cinci ani.

INFP recomandă să ne informăm din surse oficiale
Un expert al instituției a recomandat că oamenii ar trebui să folosească sursele oficiale de informare despre cutremure. „De bază rămâne siteul INFP, atât în varianta detaliată, cât şi în cea simplificată, atunci când valorile de trafic sunt de ordinul miilor pe secundă. Dincolo de acesta, recomand şi portalul PhENOMeNAL, un proiect al INFP, unde puteţi vedea şi pe o hartă şi filtra informaţiile despre cutremure. Mai este şi această aplicaţie pe care am lansat-o acum câteva zile, care are de altfel două moduri de vizualizare, una optimizată pentru telefoanele mobile şi alta mai detaliată. Şi, în plus, este site-ul EMSC, un fel de organizaţie la nivel european”, a spus specialistul INFP.
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) a anunţat că a montat echipamente noi de măsurare a seismelor în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj. Acestea transmit date în timp real şi înregistrază inclusiv seisme de magnitudine mică şi foarte mică.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.