Cutremur simulat la Brasov

Cutremur simulat la Brasov

0 129

De fapt nu cutremurul a fost simulat – cel original vine el cand vrea – ci interventiile necesare dupa zguduiala.
Astfel, in jurul orelor 12,30, sirenele instalate pe blocurile din zona ITC au inceput sa urle, ajutate fiind, in ce priveste zgomotul, de miau-miauri ale masinilor Politiei, Jandarmeriei, Politiei Comunitare, Pompierilor, salvarilor SMURD si a celorlalte masini participante la eveniment si care au dreptul la girofar si sirena.
Un rol important in asemenea situatii l-au avut echipajele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si corpul de voluntari pentru asemenea situatii, precum si echipaje ale Electrica, Distrigaz-Sud si Salvamont
Pentru a se crea o imagine cat mai veridica, s-a inchis, teoretic, pentru scurt timp, circulatia in zona. Niste copii-elevi, simulate victime ale simulatului cutremur, au fost ingrijiti la scoala nr.11 – vorbesc de actiunea care s-a desfasurat in jurul ITC si str.Branduselor, si banuiesc aceleasi procedee si in celalalt punct in care s-a desfasurat un asemenea exercitiu, Piata Unirii.
Exercitiul s-a desfasurat in buna regula,conform planificarii, la sfarsitul lui mortii si ranitii s-au sculat si au plecat acasa, iar multele masini de interventie au poluat temeinic zona la plecare.
Nu contest necesitatea unor asemenea antrenamente, dar, cel putin acesta de pe Branduselor, a fost cam prea bland si ca la parada fata de ce ar trebui sa fie la caz real. Cam ce fac fotbalistii nostri la antrenamente, ca apoi, la meci, sa o ia pe cocoasa. Nu tu, acolo, un foculet cu mult fum, nu tu ceva bolovani (ar fi fost buni si din carton) in mijlocul strazii, pe care sa-i ocolesti sau sa-i dai deoparte ca sa treci, si nici macar un om agitat, simuland disperarea si deznadejdea care te pot cuprinde in cazuri reale.
Asa ca lumea si-a vazut linistita de treburi, la Alimentara din colt se vindea aceeasi paine, berea se scumpise de la o zi la alta, la fel si unele mezeluri, cainii vagabonzi scormoneau, impreuna cu boschetarii, prin containere, vrabiile erau la fel de guralive, si pacea unei frumoase amiezi de toamna domnea prin cartier.
Ce sa mai zic? Doar ca, daca tot te urci pe scena, joaca piesa cum trebuie.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.