Cutremur de 7,6 grade in Indonezia.

Cutremur de 7,6 grade in Indonezia.

0 90

Se stie ca Indonezia se afla la intersectarea a trei placi tectonice din sud-estul Asiei. Este vorba de placa euroasiatica, de cea indo-australiana si de aceea a Pacificului. De aceea in arhipelagul format din 1000 de insule, numit Indonezia, ctremure au loc aproape zilnic, dar, in general, ele fiind de mica intensitate.
Duminica dimineata insa, cutremurul care a avut loc la ora 4,43 (ora locala – sambata seara, ora 21,43, ora Romaniei) a fost de 7,6 pe scara Richter. El a avut loc la o adancime de 10 km, in ocean, in provincia indoneziana Papouasie, la 135 km sud-vest de Manohwari.
Initial, autoritatile au decretat alerta de tsunami, mai ales ca a urmat o replica de 7,5 grade Richter la scurta vreme, urmata de alte cateva replici de mai mica magnitudine, insa alerta a fost ridicata la scurta vreme.
Pana in prezent au fost semnalata cel putin sapte victime, mai multe zeci de persoane au fost ranite, deasemenea s-au inregistrat pagube materiale de insemnatate medie spre mare.
Se stie ca Indonezia „sufla acuma si in iaurt”, ca urmare a groaznicului cataclism din decembrie 2004, cand un tsunami urias a secerat 168.000 de vieti omenesti.
Cam in acelasi timp s-au mai simtit miscari tectonice si in Peloponesul grec, unde o femeie a murit zdrobita de un zid, precum si in Kashmirul indian si in nord-vestul Pakistanului, unde au fost ranite cateva persoane.
Oare cand se va mai linisti si pamantul acesta care ne ingaduie? Poate doar dupa ce ne goneste si ne scutura de pe el, sau dupa ce incepem sa intelegem si noi, oamenii, unde ne este locul.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.