Cutremur catastrofal in Pakistan

Cutremur catastrofal in Pakistan

0 142

In sud-vestul Pakistanului s-a cutremurat din nou pamantul. Magnitudinea a fost de 6,4 grade pe scara Richter, la primul val seismic, surprinzand oamenii in timp ce dormeau. Cateva ore mai tarziu s-au inregistrat replici de 6,2 grade. Autoritatile locale indica un numar provizoriu de peste 300 de victime, printre care 29 apartinand aceleiasi familii. Autoritatile centrale indica insa, ca numar provizoriu, doar pana in 300 victime.
Epicentrul cutremurului s-a aflat la nord de capitala provinciei Quetta (Keita), la granita cu Afganistanul. Au fost distruse cel putin opt sate in zona Ziarat. Surse locale vorbesc de circa 6.000 de oameni ramasi fara acoperis, dupa cum declara purtatorul de cuvant al autoritatilor locale, Khushal Khan. Cele mai multe victime s-au semnalat in satele mai indepartate, unde atat undele seismice, cat si alunecarile de teren, au distrus casele construite, in majoritate, din lut.
„Oamenii de acolo au urgenta nevoie de ajutor”, declara un purtator de cuvant al armatei.
In localitatea Warn au fost scoase de sub daramaturi, pana in prezent, 75 de cadavre. Mai multe elicoptere ale armatei au ajuns deja acolo cu ajutoare constand in alimente si medicamente. Soldatii si membri ai Semilunii Rosii, precum si ai altor organizatii civile de ajutorare in cazuri de catastrofa, au dat primul ajutor. La spitalele din zona au fost transportati, pana in prezent, peste 500 de raniti.
Faruq Ahmed, presedintele Agentiei pentru Situatii de Urgenta a declarat ca, pe drum spre acolo, se afla transporturi cu paturi, corturi si alimente, impreuna cu echipe de medici. Spitale de campanie sunt pregatite in zona sinistrata. Si comunitatea internationala este pregatita sa intervina in ajutor.
Epicentrul cutremurului s-a aflat la 70 de kilometri la nord de Quetta si la circa 185 kilometri sud-est de Kandahar.
La orele 16,32, ora locala, (13,32 ora Romaniei) s-a inregistrat un nou cutremur in regiune, cu magnitudinea de 6,2 grade. De aceasta data epicentrul s-a aflat la 60 de kilometri nord-est de Quetta si la mai bine de 200 de kilometri de Kandahar. Se asteapta o evaluare a pagubelor si victimelor.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.