Curiozități despre bere, cea mai căutată băutură din lume!

Curiozități despre bere, cea mai căutată băutură din lume!

0 404

Berea nu este doar o simplă băutură, ci un adevărat motiv de socializare și de relaxare. Când îi spui cuiva „hai la o bere!”, e clar că urmează câteva ore de timp petrecut în bună companie.
O chitanță sumeriană din 2000 î.e.n. scrisă pe o tăbliță de lut și care atestă achiziționarea „celei mai bune beri” din orașul antic Umma, pe teritoriul de azi al Irakului.(Foto: Wikimedia)

curiozități despre bere

1. Iată prima informație de pe lista noastră de curiozități despre bere. Cea mai veche rețetă cunoscută aparține unui tip de bere vechi de 4.000 de ani, fabricat de sumerieni.

2. În anii ’80, companii precum Anchor Brewing sau Courage au recreat acest tip de bere antic.

3. Vecinii sumerienilor, egiptenii, și-au construit monumentele colosale aflându-se sub influența berii. Muncitorii din Gizeh primeau aproximativ patru litri de bere pe zi, potrivit cercetărilor lui Patrick McGovern, arheolog biomolecular la Universitatea Pennsylvania.

4. Deoarece conține etanol antimicrobian, berea era o băutură mult mai sănătoasă decât apa murdară din Nil.

curiozități despre bere
Bere din zilele noastre produsă de berăria Courage în 1996 după o rețetă egipteană antică. Foto: Wikimedia

5. Etanolul, substanța din bere care cauzează beția, este un antiseptic puternic, însă nu și un remediu eficient împotriva răcelii. Cantitatea optimă de alcool în sânge pentru a ucide microbii este de peste 60%.

Numai că o asemenea cantitate ar ucide orice băutor. Intoxicarea fatală cu alcool începe de la cantități cuprinse între 0.40 și 0.50%.

6. Cercetătorii de la Universitatea Western Ontario au descoperit că micronutrimentele numite polifenoli dintr-o sticlă de bere de 0.33 litri creează un nivel protector de antioxidanți plasmatici care pot preveni bolile cardiace.

7. Însă dacă bei trei sticle pe zi, beneficiile cardiovasculare ale berii se inversează, din cauza prooxidanților pe care corpul tău îi creează pe măsură ce metabolizează etanolul în exces.

curiozități despre bere
„Călugări medievali într-o pivniță de bere”, de Joseph Haier (1873). Foto: Wikimedia

8. Un alt efect secundar al consumului de bere este flatulența indusă de această băutură.

9. Un studiu efectuat în anul 2000 la solicitarea Guinness a relevat că, anual, numai în Marea Britanie se pierd 93.000 de litri de bere în părul facial al consumatorilor.

10. Experții în bere se mai numesc și numesc „cerevisafili” – o denumire derivată din numele latin al zeiței romane a agriculturii, Ceres, și din cuvântul „vis”, adică „putere”.

11. „Aplenty bahl steinber horn!” înseamnă „O bere grozavă!” în Boontlig, un așa-zis dialect dezvoltat de muncitorii din câmpurile de hamei din Valea Anderson, California.

curiozități despre bere
Berărie din secolul XVI. Imagine: Wikimedia

12. Hameiul, agentul amar din bere, apaține familiei Canabaceae, ceea ce înseamnă că hameiul este vărul apropiat al marijuanei.

13. Cercetătorii de la Stanford au descoperit că balonașele de bere sfidează gravitația. Balonașele se deplasează spre centrul paharului, unde rezistența este mai mică, și apoi se revarsă în exterior.

14. Când îți examinezi berea, încearcă un experiment: înclină paharul ca să vezi dacă spuma se lipește de peretele de sticlă. Dacă da, atunci este o bere de calitate.

15. Experimentele pe bere au luat multe forme. John Lubbock, un naturalist din secolul XVIII, a studiat comportamentul furnicilor amețite de bere.

Fabrica de bere Timișoreana. Foto: Wikimedia

16. Dacă furnicilor bete le ieșeau în cale furnici din aceeași colonie, dar care nu consumaseră alcool, acestea din urmă își cărau cu grijă acasă „camarazii” în stare de ebrietate. În același timp, furnicile bete străine aveau o soartă diferită: erau aruncate deoparte.

17. Din 2001, mai multe școli primare din Belgia pun la dispoziția elevilor la ora mesei bere slab alcoolizată, ca alternativă la sucurile carbogazoase nesănătoase.

18. Ideea Cărții Recordurilor Guinness s-a născut într-un bar, la o discuție aprinsă la câteva beri. In 1951, directorul berăriei Guinness din Dublin, Hugh Beaver, se contra cu un amic cu privire la cea mai rapidă pasăre din Marea Britanie.
Conversația a dus la ideea unei cărți despre cele mai interesante „discuții de pahar”, iar în 1955 Cartea Recordurilor Guinness vedea deja lumina tiparului.

19. În 1963, Heineken a lansat sticlele de bere care puteau fi folosite și în construcții, pe post de cărămizi. Scopul declarat (pe lângă strategia de marketing evidentă) era reducerea deșeurilor și sprijinirea consumatorilor din zonele sărace.

„Scenă dintr-o tavernă”, de artisul flamand David Teniers (1658). Foto: Wikimedia

20. Cea mai veche berărie din lume deschisă neîntrerupt se găsește în Abația Weihenstephan, din Bavaria, Germania. Călugării benedictini de la Weihenstephan au început să producă bere în Xanul 1040.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.