Curatenie de vara in Delta Dunarii

Curatenie de vara in Delta Dunarii

0 153

Probabil daca in Romania ar exista un program „Rabla” si pentru ambarcatiuni, Delta Dunarii ar fi mult mai curata. Spunem asta deoarece in delta se gasesc foarte multe ambarcatiuni aflate intr-o stare de degradare avansata si care au fost parasite de catre proprietari. In acest sens, cele peste 100 de nave abandonate in rezervatie, majoritatea aflate pe bratul Sfantu Gheorghe, vor fi ridicate si transportate la combinatele siderurgice din tara.
Paul Cononov, guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, a declarat ca 90% din costurile operatiunii, care se ridica la maximum doua milioane de euro, vor fi suportate de fostii proprietari, respectiv armatori sau societati comerciale, iar 10%, de statul roman, deoarece pentru unele dintre nave nu au putut fi gasiti proprietarii. Acesta a mai declarat ca programul este in acest moment in curs de desfasurare.
Acest program nu este in premiera. Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a mai inceput o astfel de actiune de ridicare a epavele navelor esuate pe Dunare si in Delta in 2003, care s-a incheiat un an mai tarziu. Incadrata in acelasi profil a mai fost, in noiembrie 2004, operatiunea de scoatere a epavei navei ucrainene „Rostock”, incarcata cu 5.000 de tone de otel, care era esuata la mila 31 a canalului Sulina din luna septembrie 1991, blocand circulatia pe canal. Actiunea de scoatere a epavei, coordonata de o firma din Olanda care a castigat licitatia, a fost organizata pentru aducerea la suprafata a vasului si s-a incheiat la finalul lui 2006.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.