Curatenie de sezon?

Curatenie de sezon?

0 129

?


?


Cine umbla mai atent pe stazile brasovene are ocazia sa observe, poate cu mirare, disparitia, aproape totala in unele zone, a celor ce sunt numiti “drojdia societatii” sau “boschetari” – improprie denumirea aceasta pe timp de iarna – sau “copii ai strazii”. Sunt semenii nostri care nu mai pot iesi din mocirla in care s-au bagat sau in care soarta i-a impins. Sunt acei oameni care nu au un “acasa” unde sa-si puna capul pe o perna sau unde sa-si prepare o mancare calda.


Unii au ajuns trubadurii gunoaielor prin proprie vointa, altii au fost adusi la starea aceasta datorita unor intamplari nefericite intr-o lume tot mai egoista.


De-o fi una, de-o fi alta, prezenta lor pe strazile orasului si, iarna, prin colturi ale unor institutii publice unde incearca sa ciupeasca putina caldura, deranjeaza. Mai ales ca multi nici nu sunt localnici, insa gasesc, in marele oras, cum sa se piarda mai usor prin multime.


Ca un prim pas spre curatirea orasului de aceste gunoaie umane, autoritatile loale se pare ca au inceput sa ia masuri.


Astfel s-au inmultit patrulele de jandarmi prin cartiere si locuri publice, si la treaba a fost pusa si Politia Comunitara.


Iar aceasta din urma a inceput efectiv sa curete orasul, in actiuni nu atat spectaculoase, cat eficiente, cel putin pe moment.


Daca pentru copiii strazii s-au gasit solutii mai la indemana,acestia fiind trimisi la familiile lor sau internati in centrul “Viata Noua” (de unde, din pacate, vor fugi cu prima ocazie),? pentru boschetari rezolvarea problemelor unor locuinte, cel putin pe timp de noapte, nu apare inca.


Parte dintre acestia au fost trimisi de pe unde au venit, altii au fost avertizati sau amendati – hartie stricata degeaba, caci n-ai cum ii da in urmarire fiscala, boschetele si gurile de canal nefiind inca numerotate – dar, dupa o vreme, toti acestia isi vor face din nou aparitia printre noi, mai ales ca iarna este pe duca.


Aceste actiuni sunt demne de lauda, caci, mai ales batranii si copiii, pot circula mai linistiti prin oras.


Dar cred ca ar fi bine ca autoritatile locale sa le gaseasca? si acestor, totusi, semeni de-ai nostri un loc de dormit si o ocupatie. Cum pentru caini s-a gasit spatiu de cazare, incalzit si cu alte facilitati, s-ar putea gasi si pentru oameni spatii dezafectate sau s-ar putea chiar construi ceva gen baraci prin locuri mai ferite, unde sa se adaposteasca. Iar ca sa-si castige o paine ar putea fi pusi la munci in folos obstesc, drept forta de munca necalificata.


Ar fi destule de facut si indreptat prin Brasov si nu ar mai trebui adusi straini pentru lucru.


?


Dan Bota


?


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.