Curatenia de primavara

Curatenia de primavara

0 216

Oricat ar mai ninge, primavara se apropie totusi de Brasov, ceea ce face ca zapada sa se topeasca repede si sa dea la iveala gunoaiele stranse peste iarna in jurul caselor noaste. De aceea, ca in fiecare an, se va trece la curatenia de primavara, o actiune cuprinzandu-i pe toti locatarii orasului. Este o datorie cetateneasca si de bun simt, alfel incep sobolanii si alte lighioane sa ne napadeasca. Si se stie ca un bun gospodar nu-si face curat doar in fata casei ci, macar uneori, strange si din fundul ograzii.
Iata ce declara, in acest sens, viceprimarul Miklos Gantz: „De curatenie nu se vor ocupa numai firmele de salubritate, ci si asociatiile de proprietari. Noi (Primaria Brasov, n.a.) vom pune la dispozitia asociatiilor atat uneltele necesare, cat si material saditor, pentru ca oamenii sa-si amenajeze cat mai bine zonele din preajma imobilelor in care locuiesc.”
Viceprimarul Gantz afirma ca s-a inceput deja plantarea de pomi pe acolo pe unde acestia au fost taiati anul trecut, pentru fiecare asemenea fost copac plantandu-se trei puieti.
Nu stiu ce au in cap cei de la Spatii Verzi, inclusiv factorii de raspundere si semnatura din Primarie, cand taie un arbore ca sa planteze trei in locul lui, pe aceeasi suprafata. Sper ca nu se procedeaza dupa cum fata catelele: sase – sapte pui ca sa supravietuiasca doi sau trei. Caci altfel nu vad sensul actiunii, si orice pomicultor s-ar tavali de ras pana ar ramane cati puieti sunt acceptabili pe metrul patrat.
De asemenea nu inteleg dupa ce criterii se taie arbori prin cartiere si din preajma blocurilor. Vezi numai cate trei-patru oameni aparand cu o drujba, privind de-a lungul strazii sau aleii si punandu-se pe taiat dupa semne numai de ei stiute, caci cad arbori normali si fara atingere de boli sau batranete, cum s-a intamplat si langa blocul in care locuiesc. Sunt curios cand vor apare si vor creste aici sase puieti primariali.
Insa poate fi si alta facatura cu acesti trei puieti in locul unui copac: s-a tot zis – pe date concrete – ca Scripcaru distruge spatii verzi. Ei bine, acuma, dupa plantarea acestor puieti – la o suta de copaci taiati vin trei sute de puieti – Primaria se va putea lauda ca a plantat atata si atata, asa ca ce mai vor carcotasii? Si iar ni se infunda o galusca amara in gura, pe banii si pe munca noastra.
Oricum ar fi, este totusi bine, ca in fiecare primavara, sa facem curat pe locurile de langa traiul nostru.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.