Curatarea spatiului public? Silviu Prigoana intre PROSTITUTIE si INTERNET

Curatarea spatiului public?
Silviu Prigoana intre PROSTITUTIE si INTERNET

0 248

Deputatul PDL Silviu Prigoana dupa ce a „reglementat” prostitutia in Romania a depus la Camera o initiativa de modificare a Legii audiovizualului, propunand ca presa scrisa si online sa intre sub autoritatea CNA, Consiliul urmand ca stabileasca si criteriile privind acordarea licentelor pentru tiparirea sau gazduirea pe servere a publicatiilor.
Initiativa legislativa este semnata de 11 parlamentari: Silviu Prigoana (PDL), Doru Lese (PDL), Florin Anghel (PDL), Alin Popoviciu (PDL), Iustin Cionca Arghir (PDL), Adrian Nitu (PDL), Corneliu Olar (PDL), Marius Spanu (PDL), Brandusa Novac (PDL), Mate Andras Levente (UDMR), Tudor Ciuhodaru (independent).

Ce zice Prigoana despre proiect
Deputatul PDL Silviu Prigoana sustine ca proiectul sau privind presa scrisa si online nu vizeaza limitarea libertatii presei sau instituirea cenzurii, ci „curatarea spatiului public de acele publicatii aparute peste noapte, pentru care nu isi asuma nimeni raspunderea”, relateaza Mediafax.
„Referitor la proiectul de lege privind modificarea legii nr.504 din 2002, a audiovizualului, fac urmatoarele precizari: ca patron de presa, inteleg mai bine decat multi altii necesitatea libertatii de exprimare, insa nu inteleg sa permitem ca profitori marunti sa murdareasca spatiul public cu ziare de o noapte sau o saptamana, al caror scop unic este distrugerea imaginii publice a unor persoane sau idei; proiectul de lege a fost depus in perioada de autosuspendare din PDL, nefiind discutat in cadrul partidului, cu actualii mei colegi; nu am sustinut niciodata ca am depus proiectul avand sprijinul partidului”, mentioneaza Prigoana, intr-un comunicat de presa.
El sustine ca „proiectul nu vizeaza limitarea libertatii presei sau instituirea cenzurii, ci are in vedere curatarea spatiului public de acele publicatii aparute peste noapte, pentru care nu isi asuma nimeni raspunderea si care nu fac decat sa denigreze si jigneasca”.
„Sunt de acord ca presa trebuie sa fie o putere in stat, insa, pentru a reprezenta cu adevarat un pilon al democratiei, consider ca trebuie sa fie curata si realizata in interesul cetateanului”, adauga Silviu Prigoana.
Prigoana precizeaza ca a depus proiectul la Parlament in perioada de autosuspendare a sa din PDL si ca nu a sustinut niciodata ca a depus proiectul avand sprijinul partidului.

Ce spune ActiveWatch despre proiect
Reprezentantii ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei considera ca initiativa legislativa a deputatului Silviu Prigoana privind controlul CNA asupra presei scrise si online ar permite suprimarea unor publicatii si ar reinstitui cenzura „in forma ei cea mai brutala”, aruncand „Romania din Evul media in Evul mediu”.
„ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei constata ca initiativele legislative neserioase in legatura cu reglementarea mass-media nu par sa ia sfarsit in Parlament. Situatia ar fi hilara, daca nu ar fi semn al fragilitatii democratiei din Romania”, se arata intr-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.
ActiveWatch sustine ca proiectul de modificare a legii audiovizualului incalca prevederile Constitutiei referitoare la libertatea presei, dar si acordurile internationale.
Totodata, ActiveWatch precizeaza ca legea lui Prigoana contine cateva erori care „ilustreaza lipsa de profesionalism a deputatului”, mentionand ca proiectul face referire la articole care nu exista in lege.
„Dincolo de reaua intentie, autorul este si extrem de superficial – de exemplu, el vorbeste despre modificarea articolului 42, un articol care nu mai exista deloc in textul actualei legi, pentru ca a fost abrogat prin OUG 181/2008. Acelasi lucru este valabil si in cazul altor modificari”, explica reprezentantii Agentiei de Monitorizare a Presei.

Ce zice Kelemen Hunor despre proiect
Ministrul Culturii, Hunor Kelemen, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca, desi nu a vazut initiativa legislativa referitoare la reglementarea de catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a presei scrise si on-line, nu crede ca aceasta este binevenita. „Ar trebui sa vad textul, dar momentan nu cred ca ar fi o ideea de pus in practica, nici in ceea ce priveste presa scrisa, nici in ceea ce priveste media on-line. Pana nu vad textul mi-e greu sa comentez. Dar nu sunt eu convins ca e o initiativa binevenita. Dar pana sa vad textul, nu cred ca e posibil si nu cred ca e ok pana la urma. Aici e vorba de altceva, cand vorbim de CNA vorbim de audiovizual. Daca vrei sa mergi mai departe, banuiesc ca in alta parte ar trebui sa cauti solutii si nu in legea care reglementeaza Consiliul National al Audiovizualului”, a aratat Kelemen.
Intrebat daca o lege a presei reprezinta o solutie, ministrul Culturii a mentionat ca nu este nevoie de o astfel de lege, ci de una a bunului simt.
„Nu stiu daca avem nevoie de o lege a presei, nu cred ca avem nevoie de o lege a presei, am avea nevoie de o lege a bunului simt. Nu se poate face, cum nu se poate face nicio lege a presei. Sunt tari in UE unde exista o reglementare, dar nu cred ca e cazul sa avem o lege a presei. Am vazut aceasta dezbatere de cateva ori si sunt unii si din presa care sustin ca ar fi bine asa ceva, altii sustin ca nu ar fi bine. Dar eu cred ca, inainte de orice, ar fi bine o lege a bunului simt”, a aratat Hunor Kelemen.

Ce zice Valeriu Turcan, in numele lui Basescu, despre proiect
Initiativa privind reglementarea de catre CNA a presei scrise si on-line nu este, in opinia presedintelui Traian Basescu, specifica practicilor europene in domeniu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, Valeriu Turcan, purtator de cuvant al presedintelui Romaniei.

Internetul prigonit de Prigoana!
Cu toate ca proiectul de lege, dupa cum se sustine, a fost inaintat in perioada de suspendare din PDL, Prigoana este dincolo de o initiativa personala. Spunem asta pentru ca autorul proiectului nu este un fan al internetului si a actionat la comanda portocaliilor ca o replica la proiectul pesedistei Olguta Vasilescu.
Potrivit initiativei legislative, CNA „exercita autoritate in domeniul presa scrisa si presa online numai in cazurile pe care le prevede legea”. Actul normativ ar introduce printre atributiile CNA stabilirea conditiilor, criteriilor si procedurii pentru acordarea licentelor pentru presa scrisa si online.
De asemenea, initiativa completeaza legea audiovizualului cu o prevedere care se refera la persoanele ale caror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea in presa a unor fapte inexacte. Astfel, CNA poate suspenda licenta publicatiei pe o perioada de 1, 3 sau 6 luni daca aceasta nu aduce, la cererea persoanei respective, proba veritatii in termen de 10 zile de la sesizare.
Initiativa legislativa in discutie introduce obligativitatea licentei pentru tiparirea unei publicatii de presa scrisa si pentru gazduirea de publicatii online pe servere, aceasta licenta urmand a fi concesionata numai cu aprobarea CNA.
Practic, prin prevederile de mai sus, gruparea din spatele lui Prigoana doreste sa introduca pe langa cenzura si un control total a tot ce inseamna “existenta” in spatiul INTERNET din partea romanilor.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.