Cura de slabire finlandeza pentru ursii brasoveni

Cura de slabire finlandeza pentru ursii brasoveni

0 179

Solutia finlandeza pentru ursii gunoieri din Brasov este privarea de hrana! La invitatia Asociatiei „Milioane de prieteni”, directorul finlandez al unei organizatii internationale de protejare a ursilor a sustinut la Brasov ca autoritatile si localnicii trebuie sa inceteze sa mai hraneasca ursii din padure. Ar fi singura solutie pentru a opri coborarea animalelor in oras, in conditiile in care tinerea lor in captivitate este prea scumpa iar relocarea nu-i impiedica pe ursi sa se intoarca in zona unde au fost prinsi.
Finlandezul Gerard Baars, directorul International Bear Foundation, sustine ca ursilor nu ar mai trebuie sa nu li se asigure nici un fel de hrana. Relocarea ursilor s-a fovedit a fi doar o solutie temporara, pentru ca ursii au capacitatea de a se deplasa chiar si 40 de kilometri intr-o singura noapte, revenind astfel in zonele de unde au fost capturati.
Baars a reluat la Brasov ideea montarii de garduri electrice, abandonata insa de multa vreme sub Tampa, dupa ce, pentru o perioada, autoritatile au crezut in eficienta ei. Sau poate doar firma prin care urma sa se faca achizitionarea echipamentelor a crezut ca solutia este viabila. Tinerea ursului in captivitate, insa, pare de departe cea mai nefericita si cea mai scumpa dintre alternative. Specialistii IBF au calculat ca o viata de circa 30-35 ani in captivitate a unui singur urs costa circa 150.000 euro.
Vanatorii si asociatiile de protectia animalelor nu s-au pus de acord in privinta numarului de ursi din Romania. Daca primii au numarat circa 6.000 de exemplare in paduri, ceilalti au socotit doar 3.000 de ursi. Gerard Baars recomanda ca numaratoarea ursilor sa fie facuta de o organizatie independenta, care sa decida si cate exemplare pot fi ucise de catre vanatori.
Prezentarea solutiilor IBF s-a incheiat la Brasov de remarca Cristinei Lapis, presedintele Asociatiei pentru Protectia Animalelor „ Milioane de prieteni”, care considera ca oamenii trebuie sa reinvete sa convietuiasca cu ursul, asa cum specia umana face de mii de ani incoace si ca protejarea ursilor inseamna, de fapt, protejarea oamenilor.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.