Cuptoare din secolul al XIV-lea gasite la Botosani

Cuptoare din secolul al XIV-lea gasite la Botosani

0 105

Mai multe cuptoare datand de la sfarsitul anilor 1300 si inceputul anilor 1400 au fost descoperite in Centrul istoric al municipiului Botosani in timpul unor lucrari de refacere a zonei.
Descoperirea a fost facuta de muncitorii unei firme de constructii care lucreaza la un proiect de reabilitare a Centrului istoric in valoare de 6,2 milioane de euro, finantat de Uniunea Europeana.
Potrivit arheologului Florin Hau, care coordoneaza lucrarile in zona, cele patru cuptoare de redus minereuri provin de la mestesugari de dinaintea domniei lui Alexandru cel Bun.
“Aceste cuptoare pun in evidenta ceea ce am putea numi, cu ghilimelele de rigoare, zona industriala a Botosaniului de atunci. Cuptoarele se aflau intr-o zona usor periferica fata de vatra orasului. Cu cateva saptamani in urma, inainte de a descoperi aceste foarte frumoase cuptoare, am dat de urme consistente de zgura si, in mare masura, eram avertizati asupra ceea ce urma sa gasim. De asemenea, nu am gasit nicio urma de locuinta in zona, ci doar nivelul de calcare al vremurilor de atunci, care incepe pe la finele secolului al XIV-lea si se termina undeva spre sfarsitul secolului al XVI-lea” – a afirmat Hau.
Arheologii botosaneni au cerut sprijinul colegilor din tara pentru a stabili cu exactitate perioada in care au fost construite cuptoarele. In functie de rezultatul cercetarilor, specialistii vor propune autoritatilor locale masuri de conservare a zonei. (sursa: AGERPRES)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.