Cunoscutul MANI PULITE la noi va fi …ARESTAM CAT TREBUIE!!

Cunoscutul MANI PULITE la noi va fi …ARESTAM CAT TREBUIE!!

0 622
Cine urmareste cu atentie evolutiile din ultima vreme nu poate sa nu remarce un fenomen de maxima importanta: polarizarea fara precedent a scenei politice. Mai toate sondajele releva ca au ramas doua partide mari si late: PNL si PSD, plus balamaua UDMR, dar…care mai nou CERE un prag parlamentar de doar 3 la suta ! Si asa vor si ramine lucrurile, pina la alegeri. Este si un deziderat mai vechi  al occidentului, satul de faramitzarea politica din Romania,si disiparea raspunderii politice.
Campania Mani Pulite din Italia, coordonata de CIA inca din anii ’90 (!!), a dus la desfiintarea a patru partide parlamentare, cele mai importante din Italia. Absenta unor solutii de rezerva a condus, insa, la resucitarea extremistilor si propulsarea coruptului Berlusconi in prim plan.
O eroare din care americanii au invatat si care nu se va repeta la noi. PNL si PSD vor fi curatzate, dar pastrate si chiar intarite. Cine le va „curatza” ? Evident, democratia…americana care il va face scapat pe Basescu! Si Bsescu stie asta! De altfel, micile partide incep sa inteleaga, si ele…din mers, ca sunt ”out” din schema. Chiar si cind e vorba de formatiuni noi si ”curate”, aparute in ultima perioada, asa cum pretindeau si se prezentau PMP, Forta Democratica ori M10. Niciunul nu are vreo sansa – deja disolutia a inceput – si vor sfirsi a se topi in cele doua partide deja existente, sau vor muri anonime. Legea partidelor infiintate cu doar trei membri nu va mai apuca sa se nasca, probabil, pentru ca e deja inutila…
In plus, schimbarea legislatiei electorale, promovata acum de PSD elimina prezumtivele ”accidente” la alegerea unor sefi de consilii judetene, care ramin, de acum, la mina consilierilor judeteni, ceea ce avantajeaza tot marile partide. Dar, mai important, lasa viitorul parlament, din start, fara cele cca. 120 de fotolii suplimentare, generate de stupida lege basista din 2012.120 de alesi actuali care dispar fara sa le ia altii locul, asta da problema.
De asemenea, revenirea la votul pe lista va permite si revenirea la propulsarea benefica in parlament a unor figuri de valoare (intelectuali samd), dar mai putin populare, ceea ce inseamna importuri din afara partidelor actuale, la momentul oportun, un aspect care va rezolva inchistarea din ultimul deceniu.
Singura sansa de a rezista in viitorul parlament a unor lideri actuali e integrarea in PNL ori PSD, partide care s-ar putea sa nu mai fie dispuse sa joace rolul de carausi electorali pentru alte formatiuni. Si aici se incadreaza nu doar PLR ori PC, ci si UNPR-ul interesului…lui Gabriel Oprea, cel bogat…inclusiv in parlamentari, dar sarac in procente.Si sarac va ramane…
Gluma cu milionul de membri pina anul viitor are, desigur, menirea de a transmite confratelui PSD ca negocierile de fuziune vor fi serioase, cu pretentii pe masura din partea uneperistilor.
E de asteptat, insa, sa se impace, finalmente cu realitatea, nici Oprea nu poate intinde zgirciul prea tare…PNL va incerca, la rindu-i, sa absoarba rebelii din PC si, posibil, partide precum PNTCD ori PMP, (care oricum, mor de la sine) ca sa demonstreze ca e un pol politic de atractie… diferit.
La umbra celor doi colosi care vor rezulta, e tot mai limpede ca alta iarba politica, vorba lui Brincusi, nu va mai creste…Poate doar un partid nationalist de autoprare nationala !!
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.