Cum votam?

Cum votam?

0 312

Sambata 19 Mai romanii sunt chemati la referendum pentru a se pronunta asupra demiterii Presedintelui Traian Basescu, in momentul de fata suspendat de Parlamentul Romaniei.


Programul sectiilor de votare este de la 8 la 20.


Cetatenii romani cu drept de vot trebuie sa aiba asupra lor buletinul, cartea de identitate sau pasaportul diplomatic, de serviciu sau consular. Cetatenii romani cu domiciliul in Romania nu pot vota pe baza pasaportului simplu. Documentele prezentate trebuie sa fie valabile.


Pentru cei care au documentele in curs de realizare, este bine de stiut ca ?Birourile de evidenta ale populatiei vor fi deschise vineri si si sambata pana la orele 20, astfel incat documentele deja finalizate se pot elibera.


Cei care se afla in alta localitate decat cea de domiciliu vor putea vota pe liste suplimentare. Inainte vor completa o declaratie pe proprie raspundere ca nu au mai votat in alta sectie. Tot pe liste suplimentare voteaza si cei care se afla in spitale, unitati militare sau puscarii.


Pe liste speciale pot vota doar persoanele domiciliate in zona arondata respectivei sectii, care nu se regasesc pe listele permanente. Persoanele care nu se pot deplasa pot vota cu ajutorul urnelor mobile.


In legatura cu procedura propriuzisa, cetatenii trebuie sa se pronunte pro sau contra demiterii prin alegerea unei variante de raspuns, DA sau NU. Stampila trebuie aplicata exact in casuta cu raspunsul dorit.


Daca procedura nu este respectata, votul se anuleaza. Astfel, voturile sunt declarate ca nevalabile in urmatoarele situatii:


– Nu poarta stampila de control a sectiei de votare


– Pe buletinul de vot nu se regaseste nicio stampila


– Pe buletinul de vot se afla mai multe stampile


-Votul este in afara casutelor si nu se poate preciza intentia de vot


Cei care ar fi tentati sa voteze de doua ori, trebuie sa stie ca risca pana la 5 ani de puscarie, la fel ca si aceia care impiedica un cetatean sa voteze.


Membrii comisiei electorale ori alte persoane care incearca sa vada votul unui alegator, inainte de inchiderea urnelor, risca pana la 3 ani de puscarie. Persoanele care falsifica buletinele de vot, introduc mai multe buletine in urna sau sustrag documente electorale pot face pana la 7 ani de inchisoare. Si deschiderea urnei inainte de ora stabilita pentru incheierea votarii se pedepseste cu detentia de la 1 la 5 ani.


Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.