Cum va arăta Parlamentul Republicii Moldova după alegeri și scenarii de alianțede

Cum va arăta Parlamentul Republicii Moldova după alegeri și scenarii de alianțede

0 99

Partidul Socialiştilor a acumulat 31,15% din voturi la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în circumscripţia naţională, conform datelor preliminare prezentate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, relatează luni Radio Chişinău, potrivit agrepres.ro.

După numărarea a 100% din procesele verbale, Blocul electoral ACUM se situează pe locul doi cu 26,84% din voturi, Partidul Democrat a obţinut 23,62% din sufragii, iar Partidul Şor a adunat 8,32% din opţiuni.

Sub pragul electoral de 6% se situează Partidul Comuniştilor (3,75%), Partidul Nostru (2,95%) şi Partidul Liberal (1,25%). Celelalte formaţiuni au acumulat mai puţin de un procent, notează Radio Chişinău.

La nivel naţional, PSRM ar lua 18 mandate, Blocul ACUM – 14, PDM – 13, iar Partidul Şor – 5.

În circumscripţiile uninominale, PSRM şi PDM au câştigat câte 17 mandate, Blocul ACUM – 12, iar Partidul Şor – 2. De asemenea, în trei circumscripţii au fost declaraţi învingători candidaţii independenţi.

Având în vedere aceste rezultate şi ţinând cont de formula de distribuire a mandatelor în circumscripţia naţionala, în viitorul legislativ raportul de forţe politice se poate prezenta astfel: PSRM – 35 mandate, PDM – 30 mandate, ACUM – 26 mandate, PP „Şor” – 7 mandate, iar independenţii 3 mandate.

Pentru prima dată în Republica Moldova, cei 101 deputaţi au fost aleşi în baza sistemului electoral mixt, o combinaţie între sistemul reprezentării proporţionale şi cel majoritar.
Pentru 50 de deputaţi s-a votat, ca şi până acum, pe liste de partid. Ceilalţi 51 de deputaţi au fost aleşi în cadrul a 51 de circumscripţii uninominale, câte un deputat pentru fiecare circumscripţie.

de Pagina de Rusia

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.