Cum se vede agricultura Romaniei de la Bruxelles? Prin ochii comisarului...

Cum se vede agricultura Romaniei de la Bruxelles?
Prin ochii comisarului Dacian Ciolos !

0 195

Fostul ministrul peste agricultura (unde n’a facut nimic) si Consilier la Cotroceni (unde a repetat performanta de la minister) Dacian Ciolos, acum Comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala, continua sa ne serveasca aceeasi ciorba de limba ca si guvernantii de pe Dambovita. Sustine ca multi oameni sunt descurajati sa depuna proiecte de finantare europene sau chiar sa renunte la ele… din cauza atitudinii unor functionari. El a declarat, sambata intr-o conferinta de presa, ca a discutat in acest sens si cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, care …cunoaste foarte bine situatia (?!). Tipic comunist, tovarasul “cunoaste situatia si va lua masuri!” Ce masuri dle? De la Cotroceni pana la Palatul Victoria toti “cunosc situatia” si ne servesc o singura placa – nu se acceseaza fondurile europene! Pai cine are parghiile sa faca ceva ? Poporul, Opozitia (ma rog astia nu vor sa se puna prea rau cu facatorii de Dosare) sau guvernantii?
Dle Ciolos, stalp al Regimului Basescu! Un ardelean mi-a aratat cam cata hartie a strans, (fara sa adune si ciornele) pentru a finaliza un Proiect cu cofinantare EU in cadrul SAPARD. Un un pic peste ½ mc. Asta insemnand: Cerere de finantare, Studiu de Fezabilitate cu Plan de afaceri cu Scrisoare de bonitate bancara (degeaba), Proiect tehnic, Dosar de achizitii cu Cereri de oferte, Contracte, Devize, Autorizatii si Avize, Cereri de plata cu Facturi, Ordine de plata, Extrase bancare, etc, etc, etc. Toate documentele conform “Ghidului solicitantului” (schimbat mai des decat poate sa publice Monitorul Oficial). Si toate acestea in trei exemplare, plus un Dosat cu originale.
Pai in toata aceasta avalansa de documente, chiar sa fii unul din cei 15.000 de specialisti dintr-unul din guvernele anterioare sau chiar unul din specialistii portocalii de astazi, tot mai gresesti. Asa ca oamenii de prin APDRP-uri, te trimit inapoi, La Ghid-uri si iar o iei de la capat! In tot acest timp trebuie sa faci credite, sa-ti ipotechezi bunuri, dobanzile cresc si se aduna si trebuie sa le platesti, TVA –ul il platesti, costurile cu investitia se amortizeaza in 3, 5, 15 sau 25 de ani, timp in care legislatia se schimba etc. etc. si un astfel de Proiect, in care nu ai ce sa-ti reprosezi (doar faptul ca nu ai avut minte si te-ai apucat de el) nu mai are cum sa produca profit. Tot studiul de fezabilitate s-a dus dracului, dar trebuie sa raportezi comunist ca amortizezi investitia in 5 ani, altfel dai banii de cofinantare inapoi, statului care te-a “ajutat”. Asa ca in continuare, faci hartii.
In cazul citat, rabdare a fost, rezistenta, ambitie si forta de a duce Proiectul pana la capat a fost. S-a depus aplicatia in 2006 si s-a incasat ultima transa in 2011. Se mai potriveste ceva intr-un Plan de afaceri din 2006 cu ce s-a intamplat in anul 2009 sau 2010 cand prea inteleptul Boc, Vladescu, Ialomitianu etc, au tras in poporul roman experiment dupa Experiment, Ordonante, Asumari etc. etc.? La acestia s-a alaturat si Isarescu de ne-a facut praf cu leul jumulit la fiecare sedinta valutara de fixare a cursului. Asa ca ai planificat in 2006 costuri cu 3.2 ron un euro, te-a costat cu 4.3 ron un euro, dar s-a cofinantat cu 3.2. Asa ajutor mai bine lipsa!

Inafara de a face pe plac francezilor dl Ciolos este bun si de sfaturi: ”Eu asta am putut sa constat (acarul Paun = functionarii publici) si o concluzie pe care am tras-o, ca multi oameni care au idei, care au nevoie de banii respectivi, care pot sa-i valorifice in mod eficient sunt descurajati sa depuna proiecte sau renunta la proiecte si datorita modului cum unii functionari de la Agentia de plati isi fac treaba. Eu concluzia asta am putut s-o trag indirect prin ceea ce-mi spun mie oamenii si prin elementele pe care le-am avut. Nu vreau sa blamez Agentia in intregul ei, sunt foarte multi oameni care isi fac treaba, dar cred ca n-ar trebui sa existe nici un functionar care sa nu-si faca treaba corect”, a subliniat Dacian Ciolos.
Fara sa ne lase in vreo confuzie, Comisarul european s-a referit la APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit), dar si la alte organisme care se ocupa de proiectele cu finantare europeana, unde functionarii ar trebui sa aiba o atitudine mai constructiva.
Nu dle Ciolos, nu angajatii sunt singurii vinovati, ci sefii lor! De la ministri pana jos, la sefii de birouri sau servicii, obligati sa se inchine la sfantul Duh al Pedelizarii (udemerizarii, uneperizarii etc.) sau la Prea Sfintia sa “Algoritmul de guvernare” cum a reluat Traian Basescu aceasta tema, luni seara (in data de 09 mai a.c.) la TVR .
Asa ca nu vom reusi niciodata sa accesam nici macar ce ne da UE pe gratis, respectiv fonduri compensatoare “pentru globalizare”. Pentru ca acest guvern nu le cere! 19 state din UE le-au cerut si li s-au dat. Printre ele se afla Olanda, Polonia, Spania, Croatia, Grecia sau chiar Bulgaria.
De ce nu si Romania? Pentru ca guvernul Boc nu le-a cerut !!! Evita astfel de comparatii cu Bulgaria sau Grecia.
Asta poate si pentru ca Bulgaria a recuperat incredibil iar Grecia a absorbit 116% din fondurile UE ? Sau pentru ca in Grecia salariul mediu este de 750 de euro iar pensia minima de 500 de euro? Romania, adica PDL-istii sau primariile PDL, au reusit pana la sfarsitul anului trecut, sa absoarba doar 10% din totalul pus la dispozitie de UE, adica 1,9 miliarde euro din 20 de miliarde de euro cat aveam alocat din fondurile structurale.
Asta poate si pentru ca doar atata este procentul din sondaje al PDL cu tot cu camarila, cu voturi cumparate sau furate?
Sau poate ca Daniel Daianu are dreptate: ” trebuie spus ca noi avem oameni care lucreaza in economia subterana, iar venitul lor nu este cuprins in statistici, avem liber-profesionisti” avem un dezechilibru intre numarul de pensionari si populatia ocupata (care se disponibilzeaza continuu) si in plus ceea ce nu spune Daianu este ca din fondurile structurale se fura la greu si se descopera rar (vezi cazul fostului ministru Botis).
Si concluzionam cu spusele aceluiasi specialist :“Acest tablou trebuie prezentat si el arata de ce e grea comparatia intre economia romaneasca si alte economii”.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.