Cum se combate seceta

Cum se combate seceta

0 194

Cum? se? combate? seceta


?


O prognoza deocheata ne anunta ca urmatoarele doua-trei veri vor fi secetoase. Stim din anul acesta cam ce inseamna asta. Si daca se adevereste prognoza, vai de buzunarele noastre.


Dar seceta se poate combate. Nu cu promisiuni si vraji basesciene, ca de alea fug si norii. Si nici rugaciunile becaliene nu ar ajuta, caci prea face parada cu fierbintea sa credinta, de care sunt semne ca s-a saturat si Doamne-Doamne? Exista o metoda mult mai simpla si in care nu ar fi necesara implicarea importantelor personaje, dresori de maimute, lei si euroi.


Se stie ca dupa Revolutie aproape tot sistemul de irigatii din sudul tarii s-a dus naibii dupa ce lumea de pe acolo a aflat ca este libera si ca poate face ce vrea. Din pacate politicienii incepusera cursa spre ciolan, asa ca nu a avut timp nimeni sa spuna bietilor oameni dezlantuiti la propriu si la figurat ce e aia democratie si libertate. Asa ca oamenii au furat tot ce le-a cazut in mana, tevi, conducte, motoare electrice si ce mai apartine de un sistem de irigatii, pentru a le folosi in ograda proprie sau a le vinde. Si acuma, ca sf. Ilie se afla in concediu prin alta galaxie, sudistii nostril fac marunt din buze, alternand rugaciuni cu injuraturi. Da bine la imagine, ne invata Basescu.


Dar ca sa repui in functiune acest sistem de irigatii ai nevoie, inafara de unele materiale, de forta de munca, de oameni care sa accepte zile si nopti prin Baragan. Iar tu, Guvern, nu ai destui bani ca sa-i convingi sa-ti vina la lucru prin pustietati.


Pe de alta parte nu putem umbla linistiti prin oras ca la tot pasul suntem inoportunati de obraznicia cersetorilor. Care majoritate dintre ei nu au nici pe dracu, dar stiu sa joace circ.


Ce-ar fi ca toti acestia – cam 99% de etnie roma, asta-i adevarul? – sa fie adunati si pusi la munca in sensul refacerii instalatiilor de irigatii ? Ca sa nu se mai planga ca sunt marginalizati si nu au de niciunele. Ii bagi in centrul Baraganului si ii pui la treaba. Ar fi bine sa fie si paziti, ca sa nu le faca cineva vreun rau.


Si nu mai pot eu ca ma fac unii si altii rasist si mai stiu eu cum ! La viata mea am sapat si eu santuri, am descarcat vagoane si am lucrat pe santiere. N-am auzit pe nimeni sa spuna vreun cuvintel de compatimire sau sa ma ia sub aripa sa ocrotitoare. Mai ales ca cersitul este si interzis de lege.


Astfel s-ar rezolva doua probleme deodata. Nu credeti ?


?


Dan Bota


?


?


?


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.