Cum sa treci prin liceu ca BAC-ul prin apa

Cum sa treci prin liceu ca BAC-ul prin apa

0 53

BAC-ul de anul acesta a probat atatea anomalii incat va intra cu siguranta in analele examenelor de pana acum drept cea mai contestata serie de probe. Zeci de lucrari identice descoperite de catre un profesor bucurestean, care ii va atrage ministrului Adomnitei un proces in justitie. DNA-ul a luat locul comisiilor de examinare si audiaza in prezent profesori si elevi suspectati ca au participat la fraudarea masiva a examenelor prin luarea si darea de mita groasa. Nici sumele botezate nevinovat protocol, a caror scoatere din buzunar de catre elevi este deja traditie in invatamantul romanesc, pentru a-si asigura dezinteresul supraveghetorilor fata de tentativele de copiere din timpul examenului. Indiferent de proba pe care au sustinut-o candidatii, tot matematica le-a dat dat de furca absolventilor de liceu. Cum s-a intamplat asta au explicat matematicieni si statisticieni, care au ilustrat frauda de la bacalaureat cu ajutorul Curbei lui Gauss, cunoscuta drept legea normala a repartitiei. Aplicarea cunoscutului principiu matematic la situatia de la Bac este violentata, spun specialistii, de „factori agresivi”. Procentul de promovabilitate la nivelul tarii ar fi trebuit sa fie cuprins intre 50 si 75%, in conditiile in care media pe judete este de 78%.
Carcotasi oameni, veti spune, care se dau ofuscati cand ar trebui sa se bucure ca notele au fost atat de mari si elevi nostri invata atat de bine. Din pacate, lucrurile nu stau deloc asa. Notele umflate, contrazise deopotriva de matematici si anchetatori, sunt mai degraba limita la care ajunge apetitul de fraudare al liceenilor si profesorilor. Sistemul de admitere la facultate pe baza notelor de bac in locul examenelor face ca la bac sa nu se mai copieze discret, doar pentru o nota de trecere, ci sa se masluiasca grosier adevaratul nivel al cunostintelor, pentru un loc la facultate.
Brasovul, cu un procent de promovabilitate mai modest, de sub 60%, se afla intr-adevar la coada prestatiei pe judete, dar pare mai aproape de adevar. Conducerii Inspectoratului Judetean Brasov i se pare chiar ca notele afisate arata bine, pentru ca dovedesc seriozitatea si impartialitatea evaluatorilor. Sindicatele cadrelor didactice din intreaga tara sunt insa revoltate de suspiciunile de hotie si fraudare care planeaza asupra intregului corp profesoral.
Bacul extrem de controversat de anul acesta poate fi oricum – penal, fraudat, contestat, abuziv. Cert este ca a masurat prost cunostintele elevilor. Dar am experimentat doar prima parte a prostiei. A doua se va etala in toamna, cand acelasi note vor duce pe bancile facultatilor fraudacii din vara.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.