Cum s-a ajuns aici? Inflația la final de an va fi mai...

Cum s-a ajuns aici? Inflația la final de an va fi mai mare de 7%!

0 75

În urma aplicării măsurilor din programului coaliției Inflația la final de an va fi mai mare de 7%. Asta este problema. Iar creșterea economică va fi sub 5%. Cea reala și nefalsificata.
Deocamdată nu dezvolt. Veți vedea argumentele zilele următoare. Unii deja ați început sa primiți oferte noi la gaz cu scumpiri de la 50% la 120%. Asta e runda a treia de presiune pe inflație după cea din iarna și cea din iulie.
Ei bine, ultimele date ne indică și runda a patra tot în această toamnă.
….Și sunt optimist când zic inflație de 7%.

PS:
Oferta primită de mine de la Engie pentru prelungirea contractului pe piața concurentială este cu 63% mai mare decât am în plată.

***

Știu că vi se vând gogoși referitoare la faptul că PNRR va fi aprobat la finalul lunii septembrie. Eu va spun adevărul, bazat pe regulamentul privind Mecanismul de Redresare și Reziliență. Iar adevărul este că, în cel mai optimist scenariu, PNRR va fi aprobat în noiembrie (de către Consiliu) iar acordul de finanțare se va semna cel mai devreme în decembrie 2021. Asta în cel mai optimist scenariu, respectiv acela în care Comisia Europeană va da acceptul la 30 septembrie.
Iar aici mai este o problemă: nu știm încă valoarea care va fi aprobată la final. Pot fi doar 14 miliarde euro pentru că nici până azi România nu a reușit să demonstreze Bruxelles-ului ce face cu banii împrumutați în mod specific.
Ce înseamnă aprobarea aceasta întârziată a PNRR?
Dincolo de eșecul personal al lui Cristian Ghinea care trebuie sa demisioneze la 30 septembrie, cea mai mare problema este că avansul pe PNRR nu intră în România în anul 2021.
Iar lucrurile devin și mai complicate pentru că România rămâne cu doar doi ani de contractare (2022 și 2023) și 5 ani de implementare.
Estimarea mea se menține: România nu va putea contracta mai mult de 40% din PNRR din simplul motiv că l-a scris prost!

Autor: Adrian Câciu
Sursa: facebook.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.