Cum poate fi invins un stat mafiot? Din culisele Cazului Black Cub

Cum poate fi invins un stat mafiot? Din culisele Cazului Black Cub

0 169

Când au semnat contractul cu misteriosul (pentru noi) ordonator al misiunii din România, capii Black Cube erau complet edificați asupra complexității războiului în care se implică. Ei știau că nu se vor lupta cu o singură persoană, fie ea și șefa DNA, ci cu un întreg sistem ocult pe care însuși Traian Băsescu, părintele său, avea să-l numească „stat mafiot”.

Sistemul ocult se prezenta ca un monstru bicefal, având drept capete executive pe Florian Coldea și Laura Kovesi, dar și ca o alcătuire de tip caracatiță, cu mai multe tentacule operând sub acoperire și sub coordonare unică, la nivelul unor instituții de forță din procuratură, justiție, executiv.

Abia acum, după ușurarea monstrului și de cel de-al doilea său cap executiv, Laura Kovesi, se poate vorbi despre operțiunea „Black Cube” ca despre una de succes. Din câte știu eu, doar până aici a fost misiunea firmei israeliene. De amputarea „tentaculelor”  caracatiței urmează să se ocupe, în continuare, combatanții locali.

Ieri, la emisiunea lui Mihai Gâdea, s-a prezentat un document din care rezulta modul pripit și complet ilegal în care au acționat autoritățile române atunci când i-au arestat pe cei doi „spioni” din Israel. S-a insistat pe faptul că, în data de 4 aprilie 2016, s-au petrecut, într-o ordine și cu o viteză absolut dubioase, următoarele: arestarea de către DIICOT a celor doi israelieni, la ora 7 dimineața, în ușile batante de la Hotelul Marriot, apoi deschiderea, în mai puțin de două ore de la arestarea lor, a unui dosar in rem, dar și in personam, vizându-i, după care, abia la ora 11, Ioan Lascu, tatăl Laurei Kovesi, a depus la parchet o plângere de hărțuire împotriva acestora. Pe deasupra, 4 aprilie 2016 era și o zi de sâmbătă, zi liberă, în general, pentru bugetarii români.

În aceeași emisiune, Mugur Ciuvică amintea de o ciudățenie a operațiunii Black Cube pentru care domnia sa nu a găsit incă o explicație rezonabilă: de ce tinerii IT-iști trebuiau să vină în Româna să spargă niște adrese de email, când puteau foarte bine (și în mai mare siguranță) să facă acest lucru de la ei de-acasă. Și nu doar că au venit în România, în gura lupului, dar s-au mai și cazat la unul dintre cele mai „scanate” hoteluri din București, unde au ținut morțiș să se remarce prin beții și scandaluri la cazinou.

Încerc să-i ofer eu, domnului Ciuvică, explicația acestei ciudățenii. Cu atât mai mult cu cât această explicație lămurește și misterul faptelor din documentul prezentat în emisiune de Mihai Gâdea.

Din succesiunea evenimentelor prezentată în presa din România, părțile direct implicate au omis să spună un lucru esențial: conturile de email ale persoanelor din România ce prezentau interes pentru ancheta Black Cube fuseseră deja sparte și golite, de la distanță, înainte de trimiterea celor doi „tineri ageamii” la București.

Cum rezultă din comunicatul DIICOT, pe data de 16.03.2016 Daniel Dragomir a avut a doua întâlnire, pentru stabilirea demarării proiectului, cu Dan Zorella (director executiv Black Cube). Din același comunicat reținem că „spionii” Weiner Ron şi Geclowicz David au ajuns în România pe 29.03.2016.

Ce s-a întâmplat, însă, între momentul OK-ului părților pentru începerea acțiunii (16.03.2016) și momentul intrării în România a celor doi „spioni” (29.03.2016)? Vorbim, totuși, de un interval de 13 zile! S-a întâmplat exact ce vă spuneam mai devreme: au fost sparte și golite, de la distanță, conturile de email ale persoanelor din România ce prezentau interes pentru anchetă. Așadar Black Cube deținea deja, înainte de 29.03.2016, data intrării în România a lui Weiner Ron şi Geclowicz David, informațiile despre Laura Kovesi ce se puteau pirata prin astfel de tehnici informatice.

Pe baza acestor informații, strategii Black Cube au elaborat scenarii pentru atingerea cu succes a obiectivului propus: debarcarea Laurei Kovesi și a lui Florian Coldea din pozițiile de comandă deținute.

Din considerente de complexitate și oportunitate pe care nu le voi dezvolta aici și acum, ei au decis ca primul eliminat din ecuația puterii să fie Florian Coldea, principalul protector al Laurei Kovesi. Pentru aceasta, însă, aveau nevoie de o mai bună cunoaștere a mecanismelor, metodelor și interpușilor prin care Florian Coldea își exercita puterea. S-a stabilit, de aceea, să se apeleze la o diversiune care să oblige sistemul ocult de la București să se impacienteze și să greșească.

„Spionii” Weiner Ron şi Geclowicz David au fost trimiși la București ca o momeală și o provocare.  Nu de informațiile pe care ei le-ar fi putut culege de la fața locului aveau acum nevoie executivii Black Cube. Acestea fuseseră deja obținute. Cei doi au fost desemnați doar cu scopul de a atrage atenția serviciilor secrete din România asupra lor. Vor vorbi mai mult decât trebuie și, la momentul potrivit, vor intoxica autoritățile române cu informații care să le pună pe acestea în stare de super – alertă. Desigur că acest plan diversionist al acțiunii nu le-a fost prezentat ca atare, deoarece era de presupus că vor fi arestați și forțați să vorbească. Prin urmare ei au fost briefați, înainte de plecarea în misiune, cu un scenariu care să nu pună în pericol nici misiunea și nici securitatea lor proprie.

În seara premergătoare arestării lor, cei doi au comunicat pe canale supravegheate de serviciile secrete române în legătură cu iminența predării către un mesager terț, în dimineața următoare, a unor stick-uri cu fișiere compromițătoare despre Laura Kovesi. A fost momentul în care SRI și DIICOT au declanșat starea de super – alertă. Trebuia intervenit imediat pentru a împiedica transmiterea stick-urilor respective către terțul mesager. Din acest motiv, de ultra – urgență, arestarea celor doi s-a decis și s-a produs în pripă, fără a mai apuca să fie asigurat cadrul legal și anume depunerea, înainte de arestare, a unui denunț din partea lui Ioan Lascu.

Două detalii care confirmă cele susținute până aici:

  1. Daca Weiner Ron şi Geclowicz David și-ar fi putut îndeplini misiunea de spionare a Laurei Kovesi în doar 6 zile de stat la București (29.03.2016 – 03.04.2016), așa cum se afirmă în comunicatul DIICOT, de ce n-ar fi putut să facă aceeași treabă, în 13 zile, specialiștii Black Cube de la Tel Aviv sau Londra? Au putut și au făcut-o!
  2. Faptul că terțul mesager, cel care trebuia să preia stick-urile de la cei doi arestați nu a fost prins în aceeași dimineață, deși autoritățile române știau, din interceptări, despre el, demonstrează că acesta nu s-a prezentat, la ora și locul stabilit, pentru presupusa întâlnire. Da! Nu s-a prezentat pentru că șefii lui de la Londra care au conceput tot scenariul i-au cerut să nu se prezinte.

Efectele acestui șoc al arestării intempestive, provocat deliberat de Weiner Ron şi Geclowicz David, au fost cele dorite de executivii de la Black Cube:

  1. I-a obligat pe protectorii Laurei Kovesi sa iasă la lumină, să arate cine sunt, cum sunt organizați și până unde sunt dispuși să meargă cu sprijinirea acesteia;
  2. I-a obligat, pe aceiași, să acționeze ilegal, comițând o arestare abuzivă, element extrem de important în eliberarea, ulterioară, a celor doi tineri arestați;
  3. Le-a lăsat impresia autorităților române că, în urma acțiunii „eșuate”, trimișii Black Cube nu au reușit să transmită în centrala lor informațiile compromițătoare obținute despre Laura Kovesi;
  4. Au transformat cazul într-un scandal public uriaș, sporind exponențial interesul populației și al mediei din România (dar și din străinătate) pentru „ce va urma”. Dacă cei doi „spioni” nu s-ar fi detonat atât de ostentativ, obligând DIICOT să-i aresteze abuziv (și de aici publicitatea extremă și emoția internațională) probabil că autoritățile române ar fi comunicat despre incident (dacă ar fi făcut-o) doar ce le convenea, edulcorat, și mult, mult mai târziu.

După izbucnirea în acest fel, aparent stupid, a scandalului Black Cube, tot ce-a urmat ca dezvăluiri despre abuzurile cuplului Coldea – Kovesi a avut un fir roșu, un numitor comun. Certitudinea câtorva, care știau adevărul, că procesul înlăturării de la butoane a celor doi periculoși lideri nu mai poate fi oprit. Și de-aici curajul necesar scoaterii la lumină a unor adevăruri extrem de delicate.

Sebastian Ghiță, Dan Andronic, Daniel Dragomir pot fi numiți în acest context, pe bună dreptate, efecte (dar și atuuri) ale Black Cube.

Caracatița, însă, nu a fost definitiv scoasă din joc. E puțin bezmetică, așa fără comandamente cum a rămas, dar încă dă din tentacule și încearcă supraviețuirea.

Ca să fim siguri de eliminarea ei, practic de eliminarea statului paralel și polițienesc  creat de Traian Băsescu, poate n-ar fi rău să mai prelungim o vreme, printr-un act adițional, contractul cu Black Cube. Nu de alta dar, la cât de timorați par conducătorii legitimi de azi ai țării, nu m-ar mira să-i lase genunchii exact acum, când ar trebui să poată călca mai apăsat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.