CUM NE-A LASAT CANCESCU SI IORGULESCU FARA ,,INIMA REGINEI MARIA

CUM NE-A LASAT CANCESCU SI IORGULESCU FARA ,,INIMA REGINEI MARIA

0 793
Capela Inima Reginei Maria este o micuta capela de langa Castelul Bran, al doilea loc preferat al Reginei Maria, dupa resedinta regala din Balcic, Bulgaria. Capela „Inima Reginei Maria” de la Bran este o copie a Capelei Stella Maris, din Balcic, loc unde a fost pusa caseta din argint si pietre pretioase cu inima Reginei, intr-un sarcofag de marmura. Balcic-ul este o statiune situata pe tarmul Marii Negre, in Bulgaria, la aproximativ 60 de kilometri de Vama Veche.
Regina Maria, nascuta Marie Alexandra Victoria, s-a nascut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, in Marea Britanie, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha si duce de Edinburg, si a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. De asemenea, era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii. Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei, iar casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892.
La scurt timp dupa venirea in Romania, calitatile sale o transforma intr-o figura publica binecunoscuta si iubita. A fost supranumita de popor „Mama Regina”, „Mama ranitilor”, „Regina soldat”, datorita actiunilor sale din perioada Primului Razboi Mondial, cand a ajutat soldatii aflati in spitalele de pe front. De asemenea si-a legat numele de viata culturala si artistica din Romania acelor ani.Foarte importanta a fost si contributia ei la impunerea „Romaniei Mari” in anturajul marilor Curti si Guverne ale Europei .
In anul 1933, cand Regina Maria isi intocmeste testamentul, ea cere ca dupa moartea ei inima sa ii fie depusa in micuta capela pe care o construise pe malul marii (Stella Maris), iar corpul sa ii fie ingropat la Manastirea Curtea de Arges, alaturi de ceilalti membri ai Familiei Regale.
Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei
 
Regina Maria a trecut la Domnul in ziua de 18 iulie 1938, la Castelul Peles,in urma unei grele suferinte, la aproape 63 de ani. Regina Maria a fost inmormantata in curtea Manastirii Curtea de Arges, alaturi de sotul ei, Ferdinand, cat si de Carol I si Elisabeta. Potrivit testamentului lasat , la inmormantare, regina a dorit sa fie imbracata in culoarea „mov cardinal”, precum si doliul national, ce avea sa fie ridicat in acea zi.Apoi s-a indeplinit si dorinta testamentara a Reginei Maria,  caseta care continea inima reginei in Capela Stella Maris,fiind dusa la resedinta  din Balcic unde a fost depusa cu toate onorurile. Tunurile distrugatorului „Regina Maria” au tras 21 de salve, iar gornistii companiei de marina au sunat stingerea.
Poporul roman a fost un popor pe care Regina Maria l-a iubit mai mult chiar decat pe al ei, despre acesta ea scriind in jurnal: „Tarii mele si Poporului meu, cand veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramane pentru noi o mare taina. Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga inca odata, chiar de dincolo de linistea mormantului. Abia implinisem 17 ani, cand am venit la tine; eram tanara si nestiutoare, insa foarte mandra de tara mea de bastina, si am imbratisat o noua nationalitate, m-am straduit sa devin o buna Romanca. (…) Nimeni nu e judecat pe drept cat traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avant: mai tarziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare. (…) Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa.”
Capela din Bran – Inima Reginei Maria
In anul1940, cand Romania pierde Cadrilaterul, localitatea Balcic se pierde si ea. Datorita acestui eveniment istoric, inima reginei Maria, aflata pana la acea data in Capela Stella Maria, a fost adusa la Castelul Bran si asezata intr-un spatiu special amenajat, sapat in stanca muntelui de langa castel.
 
Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

 

Regina Maria a avut doua locuri de suflet, anume Balcic-ul si Bran-ul. In anul 1920, Consiliul Orasenesc Brasov a donat Castelul Bran reginei Maria a Romaniei, in semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Regina l-a amenajat si l-a lasat mostenire fiicei ei, principesa Ileana, sora regelui Carol al II-lea.Deoarece maretul Castel Bran apartinea tot familiei regale, fiica reginei, principesa Ileana, a ridicat pe un teren al castelului, intre anii 1941-1942, o micuta capela, urmand intru totul scara si modelul celei din Balcic. Capela avea un grilaj din fier, ornamentat cu cruci gamee, simbol des folosit de Regina Maria in timpul vietii.

Caseta de argint, in care a fost asezata inima Reginei Maria, a fost introdusa intr-o caseta de bijuterii din argint aurit, gravata si ornamentata cu pietre pretioase, cadou de nunta primit de regina Maria, in anul 1893, de la „Doamnele Romane”. La randul ei si aceasta caseta a fost invelita intr-un steag tricolor. Casetele au fost depuse intr-un sarcofag de marmura alba.Caseta din argint aurit, impodobita cu ornamente din pietre pretioase, poarta pe ea urmatoarea inscriptie: „Altetei sale, Principesa Maria a Romaniei: Doamnele Romane.” Aceasta caseta a fost primita din partea doamnelor romane, cu ocazia vizitei in Romania a Reginei Victoria I a Regatului Unit.
Cele doua casete au fost realizate cu mult timp inainte, de catre bijutierul Maurice Frement. Pe o fata, caseta poarta inscriptia amintita, iar pe capac este reprezentata coroana regala, asezata pe steagul Regatului Romaniei. Pe fetele laterale este gravata monograma „M” (de la Maria) si stemele Romaniei, de dinainte de 1918.
 
Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei
 
Principesa Ileana i-a ordonat administratorului resedintei de la Bran, generalul Zwiedineck sa aduca inima mamei sale, de la Balcic, in Romania, pentru a fi inmormantata la Bran, unde a fost a doua resedinta a mamei sale. In ziua de 8 septembrie 1940, la doar o zi dupa ce, prin semnarea Tratatului de la Craiova, Cadrilaterul era redat Bulgariei, caseta cu inima Reginei Maria era scoasa din capela Stella Maris si predata aghiotantului Eugen Zwidinek, pentru a fi adusa in Romania. Pana la finalizarea lucrarilor la capela, inima Reginei Maria a fost depusa intr-o nisa la poalele Muntelui Magura.
In ziua de 27 iunie 1947, parintele Arsenie Boca, de la Manastirea Brancoveanu – Sambata de Sus, vine in localitatea Bran, chemat fiind de Principesa Ileana. Parintele a fost chemat spre a sfinti cea mai mica bisericuta din tara. Capela numita „Inima Reginei Maria” a fost pictata de catre cunoscutul pictor Arthur Verona.Desi lucrarile la capela de langa Bran nu erau inca terminate, slujba de sfintire a fost insa savarsita.
Dorinta principesei era de a putea oferi localnicilor posibilitatea de a savarsi sfintele slujbe in acest nou locas. Cu toate acestea,multi ani vor trece pana alta slujba va fi savarsita in capela.Principesa Ileana isi dorea ca Bisericuta Inima Reginei Maria sa fie locas de slujba pentru cei internati in Spitalul din Bran. Multa vreme, principesa a lucrat ca voluntar in spitalul de langa Bran.
Construit in anul 1945, spitalul de campanie din Bran a fost numit „Inima reginei Maria”. Prin mijlocirea principesei, spitalul primea medicamente din Germania si Elvetia.In anul 1948, odata cu abdicarea fortata a Regelui Mihai, principesa Ileana a plecat din tara. Securistii au pazit cripta din stanca muntelui, spre a nu fi furata inima Reginei Maria si dusa in strainatate.iar dupa anul 1948, inima reginei a fost mutata in interiorul Castelului Bran.
In data de 5 iulie 1968, directorul Muzeului Bran, Titus N. Hasdeu si o comisie judeteana  au deschis sarcofagul de marmura din interior,unde au gasit caseta de argint aurit cu inima reginei, caseta pe care au depus-o in siguranta in sipetul Muzeului Castelului Bran.
In luna martie 1971, pentru  mai multa siguranta, caseta aurita cu inima Reginei Maria a fost transferata la Muzeul National de Istorie a Romaniei, din Bucuresti, si a fost deschisa. In ea se gasea o alta caseta, mai mica, octogonala, de argint. Si aceasta a fost deschisa. Cele doua casete au fost incluse in Tezaurul Istoric al Romaniei, iar inima, a fost depusa spre pastrare in depozitul Muzeului National de Istorie al Romaniei.
Fara sa banuiasca ce le va trece prin scafarlie lui Aristotel Cancescu si ministrului liberal al Culturii, Iorgulescu, care au retrocedat abuziv Castelul lasat branenilor, incepand din anul 1995 s-au declansat lucrari de restaurare a capelei, cu ajutorul Parohiei Bran.
Apoi, la initiativa istoricului Nicolae Pepene si a lui Emil Stoian, presedintele Asociatiei „Fiii si Prietenii Branului”, s-au declansat demersurile de a readuce inima Reginei Maria inapoi la Bran, dupa terminarea lucrarilor de renovare si sfintire ale capelei. Bisericuta de langa Bran a fost resfintita in anul 2005 dar deja Castelul fusese „praduit” si transformat intr-o „tiganie” comerciala jenanta…
 

Capela din Bran - Inima Reginei Maria a Romaniei

 
Caseta de argint, in care a fost asezata inima Reginei Maria, a fost introdusa intr-o caseta de bijuterii din argint aurit, gravata si ornamentata cu pietre pretioase, cadou de nunta primit de regina Maria, in anul 1893, de la „Doamnele Romane”. La randul ei si aceasta caseta a fost invelita intr-un steag tricolor.
Casetele au fost depuse intr-un sarcofag de marmura alba.Casetele in care a fost asezata inima Reginei Maria se afla astazi in Muzeul de Istorie din Bucuresti. Caseta este formata din doua parti, una asezata in cealalta.
Prima caseta este din argint, avand o greutate de 8,1 kg si monturi de platina, safire, rubine si briliante. Caseta cea mare este invelita intr-un drapel visiniu avand o bordura in rosu, galben si albastru, cat si stemele celor trei provincii romanesti.
Caseta cea mica, din interiorul celei mari, este mai mica, avand o greutate de 561 grame. Aceasta din urma este de forma octogonala, fiind si ea invelita intr-o panza, avand imprimata pe ea stema Romaniei si pe cea a Angliei, tara de origine a Mariei.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.