Cum dispare politic „Foaia româneasca”, ultima revistă a celor… nu de mult...

Cum dispare politic „Foaia româneasca”, ultima revistă a celor… nu de mult 35.ooo de români din Ungaria

1 192

Foaia românească” era săptămânalul românilor din Ungaria. A aparut la Jula (Gyula). Primul număr al revistei românilor din Ungaria, care atunci se numea „Libertatea Noastră” a apărut pe 1 iunie 1950. Ca revista, apare fără întrerupere începând de la 15 ianuarie 1951.

Fosta publicatie „Foaia românească” ar avea cea mai lungă tradiție dintre cele tot mai putine publicații românești din Ungaria de ieri dar mai ales de azi din Ungaria, socotita ca  fiind publicația tuturor românilor din Ungaria. Care si ei, ca numar au „baleat” oficial de la peste 100.000, la 35.000 si apoi 25.ooo de persoane!

Revista a fost, de-a lungul celor… din pacate … sub 70 de ani de apariție, singurul organ de presă din Ungaria care, cat de cat a a incercat sa semnaleze macar modesta afirmare a intelectualilor români din Ungaria. A fost, daca nu o „semnalare” oficiala a minoritatii romanilor din Ungaria, daca nu gazeta saptamanala, apoi lunara…(apoi deloc!) de afirmare culturală și literară a creatorilor români de acolo, macar o „dovada”, un martor cu umila ambitie de a semnala rar, si derapajele „dureroase” – pe bune! – despre ultimii minoritari din tara vecina si … vorba mare, din țara prietena! !! 

 „Foaia românească” tot mai „diluata” ca problematica si …tot mai fugarita informativ, totusi mai scria despre romanii din Ungaria! Da,mai scria… 
Și avea datoria de a propune dezbateri colocviale asupra problematicii identitare si a folosirii limbii române în comunitate. Avea și rubrici de îmbunătățire a relatiilor reciproce, punând accentul cu regularitate prin  articole pe importanța „îngrijirii” limbii materne a comunității românești din Ungaria. Dar i-au taiat puțina „portie” de hartie pe care o mai avea…
Și așa, treptat redusa, la nivelul unui Blog pe Net, dar cu botnița etnica… severa. Chia nu ne ajuta nimeni?

Asociatiunea romaneasca Alba Iulia-Bekescsaba

COMENTARII

 1. Ungurii iar sunt defazati! In perioada interbelica Horthy a mizat pe cartea germana!
  Rau a facut ! Numai un idiot mai putea crede intr-un nou Trianon…
  Azi Viktor joaca la doua capete,pe cartea invechita a nationalismului: rau face,chiar f.rau!
  Pe nimeni nu mai intereseaza „statele nationale”…care se dilueaza treptat!Ungurii au mai
  ramas acasa sub 8 milioane .restul de 3-4 milioane sunt risipiti in America si SUA…ca si
  romanii ,dar in proportii mai mari. Acasa n-au mai ramas nici 20 de milioane, dintre care
  mai mult de un sfert sunt pensionari,care doar consuma!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.