PICATURA DE ISTORIE Cum au luat nastere, trupele de Panduri?

PICATURA DE ISTORIE
Cum au luat nastere, trupele de Panduri?

1 1143

In 1733, în ajunul Crăciunului, într-o cârciumă din Craiova ( la hanul lui Puțureanu de lângă fântâna Purcarului), a avut loc un incident minor cu efecte uriaşe. Un oarecare Lorincz, soldat în armata imperială, amețit de băutură, a agresat verbal mai multe femei. S-a iscat un scandal care a degenerat într-o bătaie între soldații care îl însoțeau și oltenii de la mesele din jur. Caci in Oltenia nu-i mai mare ofensa decat sa „te iei”de mama, de nevasta, ori de „femeia” omului! Soldații au reușit să fugă şi să se refugieze în garnizoană.Incidentele păreau aplanate, mai ales că soldatul respectiv fusese „pedepsit” cam de ochii lumii și trimis la carceră pentru încălcarea conduitei militare. Câteva ore mai tîrziu, însă, probabil instigată de oamenii banului și de haiduci, populația Craiovei, înarmată, s-a adunat în jurul garnizoanei imperialilor cerând să le fie predat Lorincz, pentru a fi judecat de ei. Caci „manipularea…gloatei”nu-i inventie englezeasca ,oricat ar crede asta reprezentantii …”perfidul Albion”!
Întrucât comandantul a refuzat, a urmat un asediu de câteva ore, în urma căruia garnizoana a fost incendiată iar cei 375 de soldați au pierit, fie în flăcări, fie linșați de populați.
După acest incident, austriecii au realizat că trupele lor nu reușesc să se impună într-o regiune atat de ostila , plină de cete cu haiduci calari, aşa că în ianuarie 1734 au hotărât să-şi retragă cea mai mare parte a trupelor și să angajeze,pe post de pseudo-jandarmerie locala, mercenari din rândul populației civile.   A fost actul de naștere al pandurilor olteni.
Lucrurile au luat însă o întorsătură neașteptată: mulți haiduci au găsit bună ideea ca, în loc să jefuiască boierii sau imperialii, să ia banii ca simbrie, fără să facă nimic, aşa că s-au înrolat ca panduri. Timp de aproape doi ani, austriecii au plătit soldă unor haiduci ca să prindă …alți haiduci, fără ca vreunul dintre aceştia să fie prins.Panduri & TUDOR VLADIMIRESCU
În fruntea acestor trupe se afla un personaj destept ,dar… controversat, Neagu Papură, el însuşi haiduc sau tâlhar, participant la furtul de la Drăgășani, care îi costase atît de scump pe austrieci. Realizând că au eşuat, imperialii au refuzat să le mai plătească solda. Supăraţi, pandurii au atacat Craiova, jefuind și torturând pe cei câțiva reprezentanţi ai administrației austriece rămași, apoi au jefuit și incendiat mai multe case boierești. A fost picătura finală pentru austrieci, care au decis să părăsească definitiv Oltenia, cu ani buni înainte ca aceasta să fie retrocedată pe baza tratatelor internaționale (1739, pacea de la Belgrad , între habsburgi şi otomani). Au părăsit-o aşa cum au obţinut-o, dar cu pagube imense, mult mai mari decât în urma unei înfrângeri militare.

În Craiova, ca şi în toată Oltenia, s-a creat însă un vid de putere, care avea să ducă aproape la dispariţia Băniei , a doua instituție politică a țării ca importanță, după domnie.După un şir de violențe impotriva bogatilor , care a durat cîteva luni, boierii au reușit să-l convingă pe același Neagu Papură să conducă o “miliție a pământului”, pentru a potoli atacurile nesupusilor haiduci și mai ales a hoților. De la acest personaj a rămas expresia “Țara lui Papură Vodă” care a depășit cu mult aria Olteniei şi timpul istoric, intrând în folclor cu sensul de țară fără stăpân, unde legile nu mai există.După alte câteva luni de jaf, chiar mai „consistent” decât înainte, Neagu Papură a fost înlocuit de boieri și haiducul ce pactizase cu saracii , a luat din nou drumul codrului.(ddr)

COMENTARII

 1. Daca articolul acesta este un comentariu ref. la actualitatea politica de alaltaieri din regiunea aceasta ? ; atunci este un articol excelent pt. ca are toate calitatile necesare pt. un articol de presa de actualitate = are ritm , are suspans , are umor si tragism in acelas timp = pe scurt este o schita de IL Caragiale pe care nu stiu cum dumnezeu ca omul n-a scris-o ?
  Intorcandu-ne la subiect : el descrie in mod vadit situatia quasicotidiana a acestei regiuni geografice (sugestiv denumita : “Rromania” (revolutionarii frantuji de la 1789 nu au avut imaginatia si umorul sa schimbe denumirea tarii din “Franta” in “Sansculottia” , revolutionarii valahi (agentii de destabilizare masoni frantuji) de la 1848 l-au avut !))
  In Tiganiada noastra situatia s-a intors in anul 2016 in mod firesc exact la situatia anului 1730 , 1734 , 1739 …..1821, …1848…..samd…..: dubla guvernare turco-austriaca , a fost inlocuita de cea ruso-turca , acum este inlocuita de tripla guvernare americano-germano-rusa . si apoi va fi inlocuita de quadruplaguvernare …..
  Regiunea aceasta va fi in vecii vecilor poliguvernata si in vecii vecilor o tara a lui Papura Voda.
  Este un truism ca fraierul de Ceausescu a fost primul , si cel din urma , si cel mai mare : erou al temporarului “popor rroman” (probabil ca nu intamplator Ceausecu a fost oltean si ca cei doi termeni fraiherr si schmecker sunt cuvinte nemtesti !)
  In fata acestui personaj de tragedie soflocliana ; Stefan cel Mare si Mihai Viteazul sunt in mod vadit niste caricaturi si niste personaje de vaudeville (nu cred ca Misu , infipt in lanciile permanentilor nostrii aliati NATO – lefegii frantuji , sa fi murit cantand Internationala ?!)
  Dupa aceasta scanteiere meteorica de 24 de ani a “natiunii rromane” acest teritoriu redevine incet incet , dar inexorabil si definitiv tara lu Paura Voda
  Singura sansa de supravietuire o va a avea cel mult , si numai , renasterea spiritului caragialian si a mistoului (care nu e un cuvant nemtesc ! cum se vorbeste)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.