CUM AU FOST MAGHIARIZATI SECUII…

CUM AU FOST MAGHIARIZATI SECUII…

0 1202
Volumul Istoria secuilor, conceput şi realizat anul trecut de 11 autori, în frunte cu tanarul Hermann Gustav Mihaly, asistent universitar la Secţia din Odorheiu-Secuiesc a Universităţii ,,Babeş-Bolyai”, vrea să fie un ,,manual destinat elevilor din clasele a VI-a şi a VII-a. Cum s-a născut acest manual? Din iniţiativa cui? O recunosc chiar autorii: ,,Acest manual a fost realizat la cererea şi din grija liderilor politici din judeţele Harghita şi Covasna”!!!
Cu alte cuvinte, manualul a fost realizat,din bani publici, la o comandă politică, avându-l ca iniţiator principal pe Borboly Csaba, belicosul preşedinte al judeţului Harghita, care s-a evidenţiat şi până acum prin numeroase acţiuni antiromâneşti. El este şi cel care semnează ,,cuvântul introductiv” afirmand că elevii ,,să îşi amintească că sunt prima generaţie de elevi secui care pot ţine în mână un manual despre istoria secuilor”(!) iar acesta ,,trebuie să cuprindă tradiţiile, legendele, miturile, care deşi au o autenticitate istorică incertă şi chiar pot fi câteodată unanim dezminţite, se găsesc în memoria secuimii”. Da, numai că ştiinţa istorică este una, iar ,,legendele şi miturile” cu totul altceva. Fiindcă este greu să scrii o istorie adevărată, reală, bazată pe dovezi şi documente, atâta timp cât tu nu ştii cine ai fost, cine eşti şi de unde vii.
Din primul capitol aflăm, atentie, că ,,Ţinutul Secuiesc este o regiune a Europei”(!!) – nicidecum nu face parte dintr-o ţară ce se numeşte ROMÂNIA! – ,,unde din punct de vedere peisagistic (!!) sunt îndeplinite toate condiţiile necesare dăinuirii şi dezvoltării unui grup etnic”. Probabil că acest ,,grup etnic” trebuie să fie secuii, care, din cele afirmate de istoricul ungur Karacsony, în 1903, ,,nu sunt câtuşi de puţin unguri”, fiindcă ,,şi-au păstrat caracterul nealterat de popor liber”…
Din pacate, dacă şi-ar fi ,,păstrat caracterul nealterat de popor liber”, atunci nu ar fi acceptat sa fie maghiarizati si recenzati ca unguri… Însă, iată, istoria se mai schimbă… Fiindcă, între ceea ce scria un cunoscut istoric la începutul secolului 20 despre secui şi ceea ce afirmă autorii, motivati politic, ai manualului la care ne referim, deosebirea este ca de la cer la pământ.
Manualul afirmă că secuii nu au fost niciodată… secui! De ce? Pentru că, se afirma: ,,Istoria secuiască este o parte a istoriei maghiare”(!) şi ,,de când lumea, secuimea vorbitoare de limbă maghiară este o parte organică a poporului maghiar”(!!).
Probabil ca aşa a apărut… noua etnie, cea de ,,secui-maghiari”, pe care, la fel cu comunistii, o promovează azi cu atâta trudă generaţia actuală de politicieni maghiari din România. Iar autorii manualului de istorie a secuilor, răspunzând unei comenzi venite din partea liderilor politici, să se alinieze şi să respecte această comandă.
Capitolul II al manualului, ,,Ţinutul Secuiesc înaintea stabilirii secuilor”, debutează cu afirmaţia ,,Înaintea stabilirii secuilor, regiunea a fost cămin pentru diferite popoare şi culturi”. Se pare că în acest ,,cămin” şi-au găsit adăpost, între alţii, şi dacii… Oare şi aceştia din urmă să fi venit si ei de undeva? Nu se ştie… Cert este totuşi in manual că, citam: ,, în sec. I î.Hr., regele Burebista a unit triburile dacice şi a înfiinţat un stat puternic. În timpul lui Burebista şi a urmaşilor acestuia, dacii au purtat frecvent războaie împotriva coloniilor greceşti aflate de-a lungul (?!) Mării Negre, apoi împotriva provinciilor romane” (!?). Câteva rânduri mai jos se vorbeşte însă despre ,,Imperiul Roman, care şi-a retras graniţa pe linia Dunării şi a evacuat Dacia, în 271″. De aici înainte, Transilvania a intrat sub stăpânirea ,,Regatului vizigoţilor” iar….
Dacii au dispărut cu totul şi pentru totdeauna din istorie! Fiindcă după vizigoţi au venit, desigur… hunii, apoi gepizii, avarii, slavii… Însă cum au venit, aşa s-au şi dus… Vremurile i-au spulberat pe toţi iar … Transilvania a rămas pustie.
Vechea teorie imigraţionistă a lui Roesler este repusă pe tapet. Şi-atunci a venit, ca o salvare cerească, ,,Descălecatul maghiar”! Despre daco-romani, nici un cuvânt! Dar nici despre români, în paginile care urmează! Pentru cei 11 autori, romanii nici nu există in Istoria Transilvaniei!
Câtă intoleranţă şi răutate! Nici un singur cuvânt despre convieţuirea, aşa bună – rea, paşnică, sau mai puţin paşnică,existenta dintre români şi secui! Nici un singur cuvânt! Pentru ei există doar un iluzoriu ,,ţinut secuiesc
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.