Cultivatorii de cartofi brasoveni risca falimentul!

Cultivatorii de cartofi brasoveni risca falimentul!

0 606
Pretul de vanzare al unui kilogram de cartof este mai mic cu 30% decat cel de productie! Producatorii de cartofi vor intra rand pe rand in faliment, dupa ce daunatorii si supraproductia inregistrata anul trecut in toata Europa le-au afectat afacerile. Cultivatorii cer acum TVA de cel mult 9%, dupa ce Ministerul Finantelor a omis sa includa pe lista alimentelor beneficiare de TVA redus, cea mai consumata leguma in Romania.
Anul trecut s-au inregistrat productii record la cartof in toata Europa. Din cauza importurilor masive din ultima perioada, producatorii romani au fost nevoiti sa scada preturile, pentru a putea face fata concurentei.
Din depozitele fermierilor un kilogram de cartofi pleaca si cu 0.35 de bani in timp ce pentru productie acestia cheltuiesc chiar si 0.55 de bani. Diferenta o suportadin buzunarele proprii producatorii de cartofi,  confruntati si cu un numar tot mai mare de daunatori si boli foliare, pentru care nu exista inca in tara noastra tratamente adecvate.
Din pacate, aproape jumatate din cantitatea de cartofi de pe piata este de import, desi productia din tara noastra ar putea acoperi tot necesarul. Si mai grav este ca o parte din marfa ajunge fara taxe si fara facturi, dezvaluie Gheorghe Botoman, presedintele Federatiei Nationale a Cartofului.
O solutie care ar putea sa rezolve toate aceste probleme si care i-ar salva de la faliment pe multi cultivatori de cartofi  este reducerea TVA-ului.
Peste 200 de producatori de cartofi dar si renumiti specialisti participa marti si miercuri la prima editie a Conventiei Nationale a Cartofului care se desfasoara in Poiana Brasov.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.