Culmea incompatibilitatii Guvern de criza, opozitie minoritara cu Base presedinte!

Culmea incompatibilitatii
Guvern de criza, opozitie minoritara cu Base presedinte!

0 72

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, pentru cotidianul „Gandul”, ca nu se poate face un cabinet de criza dintr-o opozitie minoritara si cu Traian Basescu presedinte, acesta fiind cel care decide si dupa o eventuala cadere a guvernului, in situatia adoptarii motiunii de cenzura.

Opozitia este mai pregatita ?
Este o intrebare care si-o pune toti mai multi, specialisti, analisti, ziaristi sau simpli cetateni. Contextul general si situatia economico-sociala a tarii devin pe zi ce trece tot mai complicate. Sute de romani se adauga zilnic milioanelor romani care traiesc sub pragul saraciei. Pana la urma atat si Ponta cat si Antonescu au dreptate ca lucrurile trebuiesc grabite pentru pana la urma nu prea mai ai ce guverna.
Liderii PSD, PNL si PC au discutat, la inceputul lunii septembrie, despre instalarea unui guvern de criza, in eventualitatea in care motiunea de cenzura trece de Parlament, cu un mandat limitat pana in primavara anului viitor. Victor Ponta a spus ca mandatul acestui cabinet de criza ar fi stoparea masurilor luate de actualul guvern si organizarea de alegeri.
Ion Iliescu este de parere ca nu se poate realiza un cabinet de criza dintr-o opozitie minoritara si cu Basescu presedinte , dar spune ca este obligatoriu ca opozitia sa depuna motiunea de cenzura, „indiferent de sansele acesteia de a trece sau nu”.
„Nu mi se pare deloc simplu de atins acest deziderat. Eu cred ca nu se poate face cabinet de criza dintr-o opozitie minoritara si cu Basescu presedinte. Sa fim realisti! Presedintele e acela care va decide si dupa o eventuala cadere a guvernului, in situatia in care votul pe motiune va fi favorabil opozitiei” a declarat, luni, Ion Iliescu, pentru „Gandul”.
Referindu-se la o eventuala formula guvernamentala „de criza”, Iliescu sustine ca „un guvern nu poate fi profilat decat de o majoritate care sa rezulte din alegeri”.

Anticipatele – o solutie complicata de politrucii romani
Alegerile anticipate sunt doar o solutie pentru a stopa caderea tarii ele nu rezolva si situtia dificila in care ne-a aruncat Basescu in cei sase ani de mandat din punct de vedere economoc, social, institutional sau administrativ. Partidele, inclusiv cele din opozitie, asa cum sunt acum si legislatia electorala actuala raman un pericol in continuare atat pentru statul de drept cat si pentru evolutia ulterioara a tarii. Nimic nu s-a schimbat si nici nu s-a reformat. Vedem zilnic aceeasi baroni locali, aceleasi fete imbuibate, care se rotesc pe functii si pe la partide. Fara o schimbare majora in legislatia electorala vom ajunge din nou la un parlament fara prea mari deosebiri fata de cel de astazi cu. Poate ca Ion Iliescu impreuna cu cativa din grei partidului va reusi sa imprime un curs de schimbare in PSD care mai apoi sa fie exstins la celelalte formatiuni politice. Alegerile anticipate sunt greu de realizat atat din cauza structurii parlamentarilor, preocupati doar de bunastarea lor si mai putini preocupati de soata tarii, cat si datorita prevedrilor constitutionale.
Iliescu spunea ca”… alegerile anticipate nu pot avea loc decat in anumite conditii: sa existe o majoritate parlamentara necesara, formata intr-o conjunctura data, care sa duca la daramarea guvernului existent si a altor doua formule posibile cu consecinta declansarii alegerilor anticipate. In urma acestora, va rezulta un anumit fel de majoritate, nu neaparat monopartinica. Abia pe urma poate fi negociata componenta unui nou guvern. Iar in acest moment nu exista majoritate parlamentara pentru declansarea alegerilor anticipate”. Se vede faptul ca Iliescu se refera doar la aspectele tehnice, constitutionale.
„Sansa posibila” pe care o vede Ion Iliescu pentru declansarea unor alegeri anticipate este actualul context economico-social.
„Situatia economico-sociala se agraveaza, iarna va fi cumplita; acest context poate crea sansa posibila pentru declansarea de alegeri anticipate”, a spus fostul presedinte.
Pe acest fond, fiecare partid este dator sa se pregateasca cu niste oameni care sa atraga electorat, a sustinut el.
„PNL a anuntat partid din umbra, PSD lucreaza pe departamente, in cadrul carora aduce oameni de specialitate, profesionisti. Fiecare trebuie sa se prezinte la o eventuala combinatie guvernamentala cu oamenii cei mai capabili. Dar o formula de guvern se poate realiza numai in urma unor alegeri”, a mai spus Iliescu.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.