Cu Zoe Petre prin cenusa Imperiului Roman

Cu Zoe Petre prin cenusa Imperiului Roman

0 61

Secretele Imperiului Romana au fost dezvaluite astazi la Brasov! Libraria St. O. Iosif a gazduit lansarea romanelor Imperium si Pompei, doua fresce superbe ale antichitatii romane realizate de catre istoricul si ziaristul britanic Robert Harris, absolvent al Universtitatii Cambridge si autor al catorva best-sellers-uri dedicate aceleiasi teme. Episoade consacrate din istoria zbuciumata a Imperiului Roman si a capitalei sale sunt explorate de un pasionat de istorie excelent documentat si manuind cu abilitate tecnica naratiunii vii. Sub pana lui Harris, evenimente intrate in panteonul istoriei universale se coloreaza de tente surprinzator de moderne, care le apropie de genul politist si in care actiunea curge dupa toate canoanele cinematografice actuale de succes. Senatorul Cicero nu este neaparat oratorul din anale ci un personaj ambitios si inzestrat, pe care autorul il urmareste de-a lungul ascensiunii sale in lumea plina de intrigi si primejdii a politicii romane.
Lansarea s-a bucurat de prezenta la Brasov a reputatului istoric si profesor universitar Zoe Petre, o sustinatoare ferventa a acestui gen literar extrem de prizat, care imbina documentarea minutioasa cu fictiunea dozata savant. Fostul consilier prezidential a acceptat sa vorbeasca la Brasov si despre votul uninominal, care poate fi perceput si fara vreo competenta istorica speciala ca un instrument cu aparente foarte democratice al aceleiasi goane dupa putere despre care scrie magistral Harris.
Dar comentariul care a continuat incursiunea in arcanele Romei, intreprinsa de catre britanicul Robert Harris, s-a referit la campania de amprentari initiata de catre Guvernul italian condus de Silvio Berlusconi. Zoe Petre s-a declarat ofensata de atitudinea cu nuante fasciste a autoritatilor italiene, dezvaluind un aspect aproape nebagat in seama de catre comentatorii campaniei. Faptul ca masura dispusa de catre ministrul Roberto Maroni implica si copiii, despre care s-au cerut fiecarei scoli italiene liste cu nume si detalii ce nu tin de interesul public.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.